Hoger risico op parodontitis door bepaalde voedingsmiddelen

Suikers

Volgens een onderzoek onlangs gepubliceerd in het International Dental Journal worden glycatie-eindproducten (AGE’s) in voeding, die met name voorkomen in voedingsmiddelen met veel suiker, vet en eiwitten, geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van parodontitis.

Parodontitis en glycatie-eindproducten

Parodontitis is een complexe ontstekingsaandoening die wordt veroorzaakt door tandplak en wordt gekenmerkt door tandvleesontsteking, aanhechtingsverlies, botverlies en daaropvolgend tandverlies.
Glycatie-eindproducten (AGE’s) zijn het resultaat van de glycatie van aminogroepen in aminozuren en vertegenwoordigen een heterogene en pro-inflammatoire groep verbindingen. In deze studie werd de relatie tussen AGE’s en parodontitis onderzocht.

Onderzoek

Aan de hand van gegevens van 2334 volwassen in de United States werd het verband tussen een hoge inname van AGE’s via voeding en parodontitis onderzocht.
De parodontale gegevens werden verkregen van NHANES en voedingspatronen werden beoordeeld met behulp van een Food Frequency Questionnaire.

Resultaten

Van de 2334 deelnemers waren er 862 deelnemers met parodontitis en 1472 deelnemers zonder parodontitis. Onder de deelnemers met parodontitis waren er 361 mensen met milde parodontitis en 501 mensen met matige en ernstige parodontitis. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 42 jaar. De prevalentie van parodontitis bij mannen was 45,2% en significant hoger dan bij vrouwen, namelijk 30%.
Daarnaast toonden de resultaten dat hoe hoger het opleidingsniveau, hoe lager de prevalentie van parodontitis is.
41,3% van de deelnemers met een hogere inname van AGE’s ontwikkelde parodontitis, dit is een significant verschil in vergelijking met degenen die een lagere inname van AGE’s hadden.
De resultaten toonden dat deelnemers met een AGE-inname van meer dan 21,41 U/kcal een hogere prevalentie van parodontitis vertoonden vergeleken met degenen met een lagere inname.

Conclusie

Het onderzoek laat zien dat AGE’s geassocieerd zijn met de prevalentie van parodontitis. Echter, in de toekomst is verder onderzoek noodzakelijk.

Bron:
International Dental Journal

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wat is je functie?

Lees meer over: Parodontologie, Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid