Belastingdienst faalt al 6 jaar bij aanpakken schijnzelfstandigheid zzp’ers

Belastingdienst faalt al 6 jaar bij aanpakken schijnzelfstandigheid zzp’ers

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) blijkt onuitvoerbaar voor de Belastingdienst. Daardoor komt de aanpas van schijnzelfstandigheid bij zzp’ers niet van de grond.

Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer, dat de conclusies uiteenzet in het 48-pagina’s-tellende document ‘Focus op handhaving Belastingdienst’. De wet DBA is sinds 2016 van kracht, maar wordt volgens de Algemene Rekenkamer amper uitgevoerd. Er is te weinig mankracht bij de Belastingdienst op te handhaven, wat de pakkans en de nalevingsbereidheid erg laag maakt.

Tussen eind 2019 en 2021 werden er slechts 475 bedrijfsbezoeken en 268 boekenonderzoeken gedaan. Daaruit vloeide slechts driemaal een aanwijzing voort. In die twee jaar tijd resulteerde slechts één van die aanwijzingen in een correctie.

Schijnzelfstandigheid

Schijnzelfstandigheid doet zich voor als iemand in theorie en op papier een zzp’er is, maar in de praktijk functioneert als werknemer in dienstverband. Bijvoorbeeld omdat de zzp’er slechts één opdrachtgever heeft die de beloning en werktijden bepaald. Dit is volgens de Belastingdienst een probleem omdat dit een ongelijk speelveld creëert. Werkgevers die op deze manier met ‘schijnzelfstandige’ zzp’ers werken, zijn belastingtechnisch vaak voordeliger uit dan wanneer ze iemand – zoals de wet voorschrijft – in dienstverband aannemen.

Vooral in de bouw en de zorg

Schijnzelfstandigheid komt het vaakste voor in de bouw en de zorg. Ook in de mondzorg wordt er regelmatig met schijnzelfstandige zzp’ers gewerkt. Veel mensen weten niet dat ze hiermee eigenlijk de wet overtreden, of nemen bewust het risico in de wetenschap dat de pakkans zo laag is.

In een korte reactie op het onderzoek van de Algemene Rekenkamer onderschrijft de staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst de bevindingen en geeft aan ermee aan de slag te gaan. Maar aangezien dat de Belastingdienst aangeeft 800 fte’s nodig te hebben om de wet goed uit te voeren, is het nog maar de vraag of de wet in de toekomst wel adequaat gehandhaafd zal worden.

Bron:
Algemene Rekenkamer

 

 

Lees meer over: Ondernemen, ZZP-er