Goede mondzorg is goed voor het milieu

Goede mondzorg is goed voor het milieu

Om het tij van klimaatverandering te keren moeten we allemaal ons steentje bijdragen. Daarom zet de FDI World Dental Federation met het ‘Sustainability in Dentistry’-project vol in op verduurzaming in de mondzorgsector. Een belangrijk onderdeel van die verduurzaming is goede mondzorg

Veel tandartsen en mondhygiënisten maken al een prioriteit van duurzaamheid in hun praktijk. Bijvoorbeeld door de praktijk aan te sluiten op groene energie, of door gebruik te maken van duurzame materialen tijdens behandelingen. En dat is maar goed ook. Wereldwijd is de zorgsector verantwoordelijk voor 5% van de CO2-uitstoot. Ook de mondzorg draagt daar aan bij. Voor het klimaat is het dus belangrijk om (nog verder) te verduurzamen als sector.

Duurzaamheid in de mondzorg

Met het ‘Sustainability in Dentistry’-project probeert de FDI World Dental Federation meer bewustwording te creëren over het belang van duurzaamheid in de mondzorg. Daarnaast willen ze tandartsen en mondhygiënisten handvaten aanreiken die ze kunnen helpen met het verduurzamen van hun praktijk of werkwijze. Een nieuwe infographic die als onderdeel van het project is ontwikkeld focust zich op het belang van goede mondzorg voor het milieu.

Meer leren over hoe jij je praktijk verduurzaamt? Lees dan de andere artikelen over duurzaamheid op dental INFO.

Verduurzamen door goede mondzorg

In de nieuwe infographic stelt de FDI dat het aanmoedigen, voorzien van en helpen bij goede mondzorg de kern is van het vak van mondzorgprofessionals. Een goede orale gezondheid bereiken we als we excellentie nastreven in ons dagelijks handelen. Een goede orale gezondheid zorg vervolgens voor minder interventies, meer tevreden klanten, en meer professionele genoegdoening. Vervolgens concludeert FDI dat minder interventies direct leiden tot meer duurzaamheid.

Minder afspraken betekenen minder CO2-uitstoot. De patiënt hoeft minder te reizen. De mondzorgprofessional gebruikt minder materiaal, waardoor er minder geproduceerd hoeft te worden. Daardoor gooi je als professional ook minder spullen en verpakkingen weg, wat weer scheelt in de afvalverwerking.

Goede mondzorg is dus goed voor de patiënt, goed voor de mondzorgprofessional, en goed voor het milieu, volgens FDI.

Bron:
FDI World Dental Federation

 

 

Lees meer over: Duurzaamheid, Ondernemen