Vitaliteit in de praktijk: samen werken aan een lager verzuim
Een praktijkmanager zei ‘soms zou ik wel willen bepalen wat er wordt geluncht tussen de middag’. Klinkt gek hè maar deze praktijkmanager is niet de enige HR verantwoordelijke die zich soms verbaasd over de lunch van een collega. Ook deze gedachte komt voor: ‘dan eet een collega die net ziek is geweest, een stuk taart als lunch…’.
Hoe stom deze gedachte ook klinkt, wanneer jij verantwoordelijk bent voor de kosten van verzuim en je ziet letterlijk voor je neus dat een medewerker ongezonde keuzes maakt dan zou je graag wat meer invloed willen uitoefenen. Voor je gevoel kun je geen kant op. Maar is dat ook zo?
Ziekmelding
Wanneer je medewerker ziek is, hoeft zij zich niet te verantwoorden met een reden. Je bent als werknemer namelijk niet verplicht om te vertellen wat er met je aan de hand is. Daarom is persoonlijke aandacht bij jou op de werkvloer zo waardevol want wanneer je een collega beter kent, weet je vaak meer en werk je aan een vertrouwensrelatie. Het helpt je als werkgever daarom enorm wanneer je weet wat er privé en op het werk speelt.
Het zorgt er voor dat je bij een ziekmelding eerder wordt geïnformeerd over de situatie en hierdoor kun je als werkgever meer betrokken zijn en zelfs specifieke hulp aanbieden en meedenken in een duurzame oplossing.
Hetgeen dat je iemand ziet doen of eten is een momentopname en zegt niks over de algehele gezondheid van jouw medewerker.
Kracht van de medewerker
Meer gezonde medewerkers, is een lager risico op verzuim. Wees je bewust van de kracht van de medewerker zelf.
- Aandacht is cruciaal
Investeer in de vorm van aandacht in je medewerkers. Blijf oprecht betrokken zodat je weet wat er speelt. Enkel met een goedemorgen bij binnenkomst of een praatje bij de lunch daar red je het niet mee. Een gezamenlijke lunchwandeling eens per twee weken kan al een groot verschil maken. En vooral dat buiten zijn doet wonderen voor een open gesprek, probeer het eens!
-
De medewerker maakt het verschil
Wees je bewust van het feit dat enkel de medewerker zelf het verschil kan maken in de keuzes die zij gedurende de dag maakt. Ja, je kan met een gezonde kantine een gezondere keuze beïnvloeden maar buiten werktijd zijn er nog heel veel andere momenten waarin de medewerker een keuze heeft. Het is daarom belangrijk dat het onderwerp vitaliteit leeft op de werkvloer zodat het een onderwerp is waar gemakkelijker over wordt gesproken zodat je elkaar positief kan beïnvloeden ten aanzien van een gezonder leven, ook buiten werktijd.
-
Hoe kun je de medewerker beïnvloeden naar een gezondere leefstijl?
Wil je een gezondere werkvloer en heb je gewoonweg een te hoog, kortdurend ziekteverzuim? Ga op zoek naar ambassadeurs in de organisatie. Want wanneer je een gezondere werkomgeving wil creëren dan heb je medewerkers nodig die net zo enthousiast zijn als jij.
Vervolgens kun je samen een plan bedenken hoe je 6 of 12 keer per jaar het onderwerp vitaliteit onder de aandacht brengt. Door samen te werken aan vitaliteit wordt het gedragen door meerdere medewerkers en is het een olievlek die zich heel langzaam verspreid in de praktijk.
Wat doen jullie al op de werkvloer om samen gezonder te leven?
Stuur mij een mail op jildou@fitwerktnl.nl zodat ik jouw idee kan delen via Instagram @Jildou_fitwerktnl Want soms lijkt een idee vanzelfsprekend maar is het voor een ander een enorme inspiratie. Ik kijk uit naar je idee!
Door:
Jildou Bakker-Tolsma, van FITWERKTNL Jildou is leefstijlcoach in de zorg, organiseert workshops, verzorgt teamactiviteiten en coacht dagelijks medewerkers naar een gezondere leefstijl.