De ZZP’er in 2025
De wetgeving voor zzp’ers is volop in beweging. Doorgaans zijn we liever bezig met ons vak dan met juridische teksten en belastingregels, maar toch verdient het onderwerp je aandacht. Of je nu zelf zzp’er bent, of als praktijkhouder werkt met zzp’ers, het is belangrijk om op de hoogte te zijn van veranderende regelgeving. Waarom en wat zijn een aantal aandachtspunten voor 2025?
Allereerst is het goed om te onthouden dat er twee facetten bepalend zijn voor het zzp-schap in de praktijk. Daarbij laat ik de trits piek, uniek en paniek achterwege, omdat die gevallen makkelijker zijn uit te leggen bij een eventuele controle. Wat in een ‘normale’ situatie geldt voor een zzp’er is: 1) je bent ondernemer en 2) je bent niet in loondienst. Die twee zaken zijn niet automatisch aan elkaar gekoppeld. Je kunt namelijk ook zelfstandig zijn en niet in loondienst, maar tegelijk geen ondernemer zijn.
Als ondernemer kun je gebruikmaken van een aantal fiscaal aantrekkelijke regelingen, zoals de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek, de MKB-winstvrijstelling en diverse andere aftrekposten. Als je niet in loondienst bent, dan betaal je minder mee aan de sociale lasten dan een normale werknemer.
Beoordelingscriteria van de overheid
Hoe beoordeel je nu of je een ondernemer bent, of werknemer? De Belastingdienst heeft hiervoor een aantal checklists online staan die je kunt raadplegen. Het beoordelen van het werknemerschap is daarbij het meest ingewikkeld.
Vaak draait het daarbij allemaal om de gezagsverhouding. De andere twee criteria, over het persoonlijk uitvoeren van de werkzaamheden en afspraken over de beloning, zijn voor tandartsen in de praktijk meestal niet het probleem.
De nieuwe wet Vbar kan nog ruimte gaan bieden door bijvoorbeeld groepen die vallen boven een bepaald uurtarief uit te zonderen. Helaas lijkt de overheid nu eerder het omgekeerde te doen. Onder een bepaald uurtarief is de aanname dat je in loondienst bent en is de bewijslast omgekeerd. Dit betekent dat je als zzp’er nog altijd iets uit te leggen hebt.
Beoordelingscriteria uit de rechtspraak
Je kunt kijken naar de criteria van de Belastingdienst en naar wat de (toekomstige) wetgeving zegt, maar de uitspraken van de rechter geven vaak het meeste inzicht, omdat die de praktijk toetsen aan de wet en beschrijven in de vorm van jurisprudentie. Er zijn vrij veel uitspraken van het Hof en de Hoge Raad over de arbeidsrelatie tussen een zzp’er en opdrachtgever. Het meest toonaangevende arrest is dat van Deliveroo. Daarbij keek de Hoge Raad naar een aantal punten als geheel. Deze benadering betekent dat je niet meteen wordt afgestraft als je aan één punt niet voldoet, maar dat wordt gekeken naar het geheel van aangedragen feiten en gedragingen. De criteria waaraan de Hoge Raad de werkzaamheden toetst zijn:
- De aard en duur van de werkzaamheden
- De wijze waarop werkzaamheden en werktijden worden bepaald
- De inbedding van het werk
- De verplichting het werk persoonlijk uit te voeren
- Of de opdrachtnemer inspraak had bij de overeenkomst van opdracht
- Het bepalen van de beloning en de manier van uitkeren
- De hoogte van de beloning
- Het commerciële risico
- Het ondernemersgedrag
De proof of de pudding, is in the eating, zoals altijd. Het is wel goed om je te realiseren dat sommige gedragingen onhandig kunnen zijn. Zelf instrumentarium kopen, facturen betalen, het risico specifiek benoemen en zelf vervanging regelen, helpt je bij een eventuele controle.
Een goede Overeenkomst van Opdracht
Alles begint echter bij een goede overeenkomst van opdracht. Houd je daarbij zoveel mogelijk aan de door de Belastingdienst goedgekeurde overeenkomsten. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen, maar het helpt zeker. Let er daarbij altijd op dat je met de juiste versie werkt en onthoud dat je de gele gedeelten hierin niet mag wijzigen.
Voor praktijkhouders die met tandarts-zzp’ers werken gebruik je de overeenkomst uit 2021 (geldig tot 30-09-2026). Voor praktijkhouders die met een mondhygiënist-zzp’er werken, gebruik je de overeenkomst uit 2023 (geldig tot 1 januari 2028). Je kunt voor een tandarts niet zomaar de overeenkomst uit 2023 gebruiken, omdat sommige zaken zoals deelname aan een weekenddienst niet geregeld zijn in deze overeenkomst.
Conclusie
De controles zullen in 2025 nog beperkt zijn, maar het is wel heel verstandig om in ieder geval je contract goed op orde te hebben. Daarnaast is het slim om te kijken of wat je doet in de praktijk, klopt met wat in de overeenkomst staat.
Lees ook:
Belastingdienst: geen boete voor zzp’ers bij schijnzelfstandigheid – overgangsperiode van een jaar
Tweede Kamer wil meer maatwerk bij handhaving zzp-wetgeving: 4 moties aangenomen
Door:
Alexander Tolmeijer, Dentiva
Wil je nog een aantal overeenkomsten updaten of vernieuwen? Met de DentHR tool van Dentiva maak je met een paar klikken de modelovereenkomst voor jouw praktijk.