Handhaving Wet DBA verder uitgesteld tot januari 2020

Handhaving Wet DBA verder uitgesteld tot januari 2020

De handhaving voor de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) is verder uitgesteld tot 1 januari 2020. Tot die tijd ontvangen opdrachtgevers en opdrachtnemers geen boetes of navordering indien achteraf vastgesteld wordt dat er zich een dienstbetrekking heeft voorgedaan. Het kabinet gaat wel vanaf 1 juli 2018 de potentie voor de handhaving van kwaadwillenden uitbreiden.

Dit staat in een brief die minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en staatssecretaris Snel van Financiën aan de Tweede Kamer schreven.

Kansen

Het kabinet wil zzp’ers de kans geven om te kunnen ondernemen mits zij het ondernemerschap weloverwogen hebben en dus niet belanden in een stand van schijnzelfstandigheid. Daarbij wil het kabinet werken naar het einde van werktarieven die zo laag zijn dat zzp’er zich niet kunnen verzekeren tegen bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid. Tevens zijn zij in dit scenario niet in staat voor een pensioen te sparen.

Concurrentienadeel

Bedrijven die dergelijke slimme constructies gebruiken om lonen laag te houden en risico’s te vermijden, hebben vaak voordeel op bedrijven die zich aan de regels houden. Het kabinet wil met DBA dit concurrentienadeel voor eerlijke bedrijven weg werken.

Verwarring

De Wet DBA werd ingezet om duidelijkheid te creëren rondom de vraag wanneer men kan spreken van een dienstbetrekking. Echter zorgde de wet voor veel verwarring onder zzp’ers en opdrachtgevers. De planning voor het inwerking treden van DBA is daarom verder uitgesteld tot 1 januari 2020.

Kwaadwillenden

Er verandert dit jaar al wel wat. Per 1 juli 2018 wend de handhaving zich naast ernstige gevallen ook op de andere kwaadwillenden. Het kabinet pakt hiermee mogelijke schijnzelfstandigheid aan, met name bij de bodem van de arbeidsmarkt.

Criteria

Indien er drie criteria kunnen worden bewezen kan de Belastingdienst handhaven bij kwaadwillenden:

  1. Er is sprake van een (fictieve) dienstbetrekking.
  2. Er is sprake van evidente schijnzelfstandigheid.
  3. Er is sprake van opzettelijke schijnzelfstandigheid.

Samenwerkingen

Op verzoek van de Tweede Kamer zal onder andere het begrip “gezagsrelatie” verduidelijkt moeten gaan worden onder de huidige wetgeving. Om de nieuwe wet- en regelgeving aan te laten sluiten bij de praktijk, werkt het kabinet nauw samen met veldpartijen, zoals zzp-organisaties.

Bron:
nieuwsszw.nl

Lees meer over: Ondernemen, ZZP-er