Zzp-webmodule uitgesteld tot 11 januari 2021

De pilot van de zzp-webmodule van de belastingdienst wordt doorgeschoven naar 11 januari 2021. De handhaving wordt daarmee ook pas later aangescherpt. Dat blijkt uit een voortgangsbrief van de verantwoordelijke bewindslieden aan de Tweede Kamer.

Met de webmodule krijgen opdrachtgevers vooraf duidelijkheid over de kwalificatie van een arbeidsrelatie. Met als belangrijkste duidelijkheid of een zzp’er zelfstandig of in dienstbetrekking is. Dit heeft invloed op de arbeidsovereenkomst tussen opdrachtgever en zzp’er.

De zzp-webmodule zou dit najaar worden ingezet door de belastingdienst. Maar er kwam veel commentaar op het systeem. Daarom wordt het systeem een paar maanden uitgesteld. De uitrol van de pilot staat nu gepland voor 11 januari 2021. Deze pilot duurt minimaal zes maanden. Pas daarna zal het kabinet een besluit nemen over de invoering van de webmodule.

Ook de aangescherpte handhaving – die gepaard gaat met de introductie van de zzp-webmodule – is uitgesteld. Die gaat niet eerder in dan 1 oktober 2021, aldus de bewindslieden.

Zzp-webmodule in de zorg

Eén van de belangrijkste kritiekpunten op de webmodule, was dat deze niet branchespecifiek was. De zorg was één van de branches die niet goed bediend werd. De huidige modelovereenkomsten kennen wel de benodigde zorgnuances, aldus VvAA. Haar zzp-specialist Erik van Dam licht toe: ‘Laten we die belangrijke les uit de afgelopen jaren nu niet vergeten. Confectie werkt echt niet, zeker niet in de zorg. De webmodule kwalificeert de zorgverlener op basis van de algemene vragen al heel snel als werknemer, vaak ten onrechte. Dat is kwalijk, want zzp’ers vervullen vaak een cruciale smeeroliefunctie in de zorg.‘ Het collectief pleit dan ook voor het behoud van deze overeenkomsten.

 

 

Lees meer over: Ondernemen, ZZP-er