Mondspoeling met chloorhexidine vermindert mogelijk virale lading in speeksel

Het speeksel van COVID-19-patiënten bevat tot dagen na de infectie veel virusdeeltjes. Volgens Koreaanse onderzoekers kan een mondspoeling met chloorhexidine de virale lading in speeksel gedurende een korte periode verminderen, wat tandartsen en mondhygiënisten tijdens behandelingen zou kunnen beschermen.

Contact tussen patiënt en medewerken

Regelgevende instanties en andere organisaties hebben verschillende aanbevelingen gedaan om de verspreiding van infecties te beperken tijdens contact tussen patiënt en gezondheidswerker. Zo adviseert de American Dental Association om patiënten hun mond te laten spoelen met 1% waterstofperoxide, maar sommigen zeggen dat het effect hiervan niet is bewezen.

Mond spelen met chloorhexidine

Andere clinici ondersteunen het gebruik van twee spoelbeurten van 30 seconden achter elkaar met chloorhexidinemondwater. Deze spoeling is eerder al effectief gebleken tegen lipide-omhulde virussen. Nieuw onderzoek uitgevoerd door wetenschappers van de Korea University College of Medicine heeft aangetoond dat dit inderdaad wel eens een goede optie zou kunnen zijn tegen SARS-CoV-2.

Transmissiedynamiek in verschillende lichaamsvloeistoffen

De artsen beoordeelden de transmissiedynamiek in verschillende lichaamsvloeistoffen waaronder speeksel bij twee COVID-19-paiënten in het ziekenhuis van dag 1 tot 9. Extra speekselmonsters werden genomen 1 uur, 2 uur en 4 uur na het gebruiken van een chloorhexidinemondspoeling. De SARS-CoC-2 virale ladingen werden bepaald met behulp van real-time reverse-transcriptase-polymerasekettingreactietests.

Hoge virale lading in speeksel tijdens vroege stadia

De concentratie virusdeeltjes in het speeksel was opmerkelijk hoog met 6,63 kopieën/ml bij patiënt 1 en 7,10 kopieën/ml bij de tweede patiënt. Ter vergelijking, de virale lading in de nasopharynx was 8,41 kopieën/ml en 7.49 kopieën/ml respectievelijk.

In beide gevallen werd het virus tijdens de eerste zes dagen in het speeksel gedetecteerd. De virale ladingen waren constant hoog tijdens de vroege stadia van de infectie wat suggereert dat het virus kan worden uitgescheiden via de speekselklieren, aldus de auteurs.

Mondspoeling vermindert tijdelijk aantal virusdeeltjes

Op de derde en zesde dag van hun ziekenhuisopname gorgelden de patiënten met 30 ml 12% chloorhexidinegluconaatoplossing mondwater voor 30 seconden. Vergeleken met de nulmeting verminderde het aantal virusdeeltjes gedurende twee uur na het spoelen. Dit nam echter weer toe tussen twee en vier uur na het gebruik.

Beheersen van druppeloverdracht tijdens patiëntcontact

De studie bestond maar uit twee patiënten en had een gebrek aan controle-experimenten. Zo werden de patiënten niet gevraagd om ter vergelijking met een zoutoplossing te gorgelen. Ondanks de beperkingen denken de auteurs dat chloorhexidinemondwater de verspreiding van het coronavirus kan helpen tegengaan. “Chloorhexidinemondwater kan gunstig zijn bij het beheersen van druppeloverdracht, naast het dragen van een masker en het wassen van handen”, schrijven ze.

Bron:
Journal of Korean Medical Science

 

 

Lees meer over: Corona, Mondhygiëne, Thema A-Z