Diagnose van LCH toont belang regelmatige tandheelkundige röntgenfoto’s

tandarts, behandeling

Een panoramische röntgenfoto bracht bilaterale osteolytische laesies aan het licht in de kaak van een man, wat werd gediagnosticeerd als de zeldzame aandoening Langerhans cel histiocytose (LCH). De casus, gepubliceerd in het American Journal of Case Reports illustreert het belang van orthopantomografie als screeningstool.

Zeldzame ziekte

LCH is een zeldzame aandoening waarbij Langerhanscellen abnormaal uitdijen waardoor gezwellen ontstaan. Het vertoont zich als een sterke ontstekingsreactie als een enkele laesie tot een levensbedreigende ziekte waarbij meerdere organen betrokken zijn. Tot 20% van de gevallen komt voor in de kaak.

Naar de tandarts voor ontbrekende tanden

Het beschreven geval betreft een 42-jarige man die naar een tandarts ging om ontbrekende tanden te laten herstellen. Hij had geen significante medische geschiedenis en extraorale bevindingen waren onopvallend. Intraoraal onderzoek onthulde meerdere ontbrekende tanden, meerdere resterende wortels en matige tandvleesontsteking met graad III mobiliteit van de mandibulaire posterieure tanden bilateraal, schreven de auteurs.

Zwevende tanden

Een orthopantomogram (OPG) toonde bilaterale, goed gedefinieerde radiolucente laesies die de premolaire en molaire gebieden van de onderkaak erodeerden. Het alveolaire bot rond de achterste kiezen van de onderkaak was volledig verloren waardoor het leek alsof de tanden zweefden. Een laesie-epicentrum bleek zich op het midden van de wortel te bevinden, een andere werd gevonden in de rechter bovenkaakdistaal van de hoektand. Er werd geen wortelresorptie of -verplaatsing, of septatie van calcificaties gevonden.

Meerdere laesies

Tijdens vervolgonderzoek toonde een computertomografie (CT)-scan meerdere non-expansible osteolytische laesies die geassocieerd werden met meerdere zwevende tanden, zowel op de rechter anterieure bovenkaak en bilateraal op de onderkaak. Ook verdere CT-scans lieten dit gebied duidelijk zien.

Diagnose LCH

De diagnose Langerhans cel histiocytose werd uiteindelijk gesteld “vanwege de locatie van de laesies, de ‘uitgestanste’ radiolucente dichtheid en het radiografische ‘zwevende’ uiterlijk van de tanden”, aldus de auteurs. Labresultaten bevestigden de diagnose. De man wordt behandeld met intralesionale steroïde-injecties voor mandibulaire LCH.

Overweeg LCH bij zwevende tanden

Hoewel het een zeldzame aandoening is, moet LCH worden overwogen wanneer zwevende tanden te zien zijn op een panoramische röntgenfoto. In dergelijke gevallen moet het hele lichaam worden gecontroleerd op laesies in andere organen.

Het belang van regelmatige röntgenfoto’s

Deze casus toont volgens de auteurs het belang van regelmatige röntgenfoto’s: “Daarom kan het behandelen van een patiënt zonder een actuele tandheelkundige röntgenfoto te maken die OPG bevat, leiden tot een verkeerde diagnose, een vertraagde diagnose en verkeerde behandeling”.

Bron:
American Journal of Case Reports 

 

 

Lees meer over: Röntgen | Digitale tandheelkunde, Thema A-Z