Gezond ouder worden? Drink bietensap om goede mondbacteriën te stimuleren

Gezond ouder worden? Drink bietensap om goede mondbacteriën te stimuleren

Het drinken van bietensap kan leiden tot hogere niveaus van orale bacteriën die worden geassocieerd met goede vasculaire en cognitieve gezondheid, blijkt uit een onderzoek onder ouderen dat is gepubliceerd in Redox Biology. Daarnaast leidt het nuttigen van het sap tot minder bacteriën die verband houden met ziekte en ontsteking.

Ook goed bacteriën in de mond

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat de gemeenschap van bacteriën en andere micro-organismen die in de darmen leven, de darmmicrobiota, onze gezondheid op veel verschillende manieren beïnvloeden, waarvan vele positief. Veel van de informatie over orale bacteriën focust echter op tandvleesaandoeningen en de systemische gevolgen daarvan. Maar niet alle bacteriën in de mond zijn slecht voor ons.

Omzetten van nitraat in nitriet

Bieten en ander voedsel zoals sla en spinazie zijn rijk aan anorganisch nitraat, dat door orale bacteriën wordt omgezet in nitriet. Dit is een precursor van stikstofmonoxide, een signaalmolecuul dat bloedvaten verwijdt en berichten overbrengt tussen neuronen in de hersenen. Bij oudere mensen kan een verminderde beschikbaarheid van stikstofmonoxide bijdragen aan een hoge bloeddruk en achteruitgang van cognitieve vaardigheden.

Nitraatrijk voedsel

De orale bacteriën zijn dus essentieel voor cardiovasculaire en cognitieve gezondheid. Een nieuwe studie suggereert dat het toevoegen van nitraatrijk voedsel als bietensap aan het dieet gedurende slechts tien dagen het orale microbioom aanzienlijk ten goede kan veranderen.

Bietensap bij ouderen

Dit was de conclusie van een onderzoeksteam onder leiding van Anni Vanhatalo, PhD, van de University of Exeter in het VK. Het team vergeleek de effecten van bietensap met een placebo in 26 gezonde volwassenen met een leeftijd tussen de 70 en 80 jaar. De deelnemers dronken het sap tweemaal daags gedurende tien dagen.

Hoeveelheid bacteriën verandert per soort

De onderzoekers voerden tests uit om modules van orale bacteriën te identificeren die de neiging hebben om samen te gedijen onder vergelijkbare omstandigheden. Ze ontdekten dat de relatieve hoeveelheden van Proteobacteriën toenamen na nitraatsuppletie, terwijl Bacteroideten, Firmicuten en Fusobacteriën juist afnamen. Prevotella-Veillonella – geassocieerd met ontsteking – en Clostridium difficile, dat de darm kan infecteren en diarree kan veroorzaken, zijn twee specifieke voorbeelden van ‘slechte’ bacteriën die verminderden.

Gezond ouder worden

Daarnaast daalde de systolische bloeddruk van de bietensapdeelnemers met gemiddeld 5 mmHg. Volgens Vanhaltalo hebben de bevindingen belangrijke implicaties voor gezond ouder worden: “het op lange termijn behouden van dit gezonde orale microbioom zou de negatieve vasculaire en cognitieve veranderingen die gepaard gaan met veroudering kunnen vertragen”.

Invloed van nitraatrijk voedsel

Dit is de eerste keer dat niet alleen de orale bacteriën van jonge en oude mensen zijn vergeleken maar dat echt de invloed van een nitraatrijk dieet is getest. Toekomstig onderzoek zal de resultaten moeten bevestigen omdat de huidige deelnemers gezonde, actieve ouderen waren met in het algemeen een goede bloeddruk. Ook is niet bekend wat er zou gebeuren in andere leeftijdsgroepen en bij mensen met een slechtere gezondheid.

Cognitieve achteruitgang vertragen

“We werken samen met collega’s van de University of Exeter Medical School om de interacties tussen de orale bacteriën en cognitie te onderzoeken om beter te begrijpen hoe voeding kan worden gebruikt om cognitieve achteruitgang op oudere leeftijd te vertragen”, aldus Vanhatalo.

Bron:
Redox Biology

 

 

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid