NVWA en IGZ treden samen op tegen gevaarlijke of misleidende producten
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) treden samen op tegen de verkoop van gevaarlijke of misleidende producten, zoals verboden kruidenpreparaten en producten met verboden medische claims op het etiket.
Op 26 juni 2012 ondertekenden de inspecteur-generaal van de IGZ, Gerrit van der Wal, en de inspecteur-generaal van de NVWA, Wim Schreuders, een protocol voor deze samenwerking. Dit protocol betekent de formalisatie van- en een nieuwe impuls aan de al langer lopende samenwerking tussen beide handhavende organisaties.
Een voorbeeld van samenwerking is het optreden tegen producten waarin sibutramine is verwerkt. Sibutramine werd in het verleden in verschillende landen, waaronder Nederland, als geneesmiddel op de markt gebracht voor de bestrijding van overgewicht. Dit is enige jaren geleden verboden in verband met de soms ernstige bijwerkingen zoals hartklachten. Vervolgens kwamen er diverse producten als voedingssupplement of afslankmiddel op de markt waarin sibutramine of nog sterker werkzame afgeleiden daarvan zaten, zonder dat dit op het etiket vermeld werd. De NVWA trof deze producten bijvoorbeeld aan in afslankklinieken, waarna in overleg met de IGZ inbeslagname volgde.
Verboden medische claims
De NVWA en de de IGZ treden op basis van de Geneesmiddelenwet ook samen op tegen verboden medische claims op levensmiddelen. Bij drogisterijen en vitaminewinkels zijn veel producten te koop die geen geneesmiddel zijn, maar waar wel op staat dat ze goed zijn voor de gezondheid. Een verwijzing naar een ziekte is uit den boze, omdat dan impliciet sprake is van een medische claim op een levensmiddel.
Medische claims op voedingssupplementen zijn verboden omdat de consument zou kunnen denken dat het product zijn ziekte geneest. Dit is niet alleen misleidend, maar kan ook gevaarlijk zijn als de consument daarom afziet van een bezoek aan een arts. Door intensief samen te werken kunnen beide inspecties de consument beter beschermen tegen gevaarlijke producten.
Samenwerking
Door de samenwerkingsafspraken is het ook mogelijk dat inspecteurs van de NVWA op verzoek van de IGZ poolshoogte nemen, zoals op een markt waar geneesmiddelen worden aangeboden. Andersom kan de NVWA de hulp en expertise van de IGZ inroepen als blijkt dat producten die als waren gepresenteerd worden in feite geneesmiddelen of medische hulpmiddelen zijn.
De IGZ en de NVWA maken deel uit van het Staatstoezicht op de Volksgezondheid en houden toezicht op de naleving van de bepalingen uit de Geneesmiddelenwet, ieder vanuit de eigen expertise.
Bron:
IGZ
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!