Microbioom van de tong: indicator van alvleesklierkanker

Microbioom van de tong: indicator van alvleesklierkanker

Alvleesklierkanker is een van de meest agressieve vormen van kanker, die meestal ook te laat wordt herkend. Nieuwe hoop op eerdere detectie wordt nu geleverd door Chinees onderzoek. Zij hebben het microbioom van de tong als een bio-marker geïdentificeerd.

Moeilijke diagnose

Van alle vormen van kanker is het overlevingspercentage voor alvleesklierkanker het laagst. In Duitsland worden jaarlijks ongeveer 17.000 nieuwe patiënten geregistreerd. De niet-specifieke en late symptomen maken de diagnose moeilijk.

Nieuwe marker

Wetenschappers van de Zhejiang University in China zijn erin geslaagd om een nieuwe marker te detecteren. Bij patiënten met alvleesklier-carcinomen is een significante verschuiving in bacteriële samenstelling van het tongmembraan-microbioom te zien.

Microdiversiteit

Verdere analyse toonde aan dat de microdiversiteit van de tongmantel van kankerpatiënten significant hoger was. Bepaalde bacteriën waren daarin oververtegenwoordigd, andere juist ondervertegenwoordigd. Dit geldt met name voor Haemophilus, Porphyromonas, Leptotrichia en Fusobacterium.

Toekomst

De onderzoekers hopen dat hun bevindingen in de toekomst snellere diagnoses mogelijk maken, waardoor het overlevingspercentage stijgt.

 

Bron:
Journal of Oral Microbiology

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z