Mondhygiëne onder blinde kinderen aanpakken: zo moet het

Mondhygiëne onder blinde kinderen aanpakken: zo moet het

Schone, gezonde tanden kunnen doorgaans worden gezien. Voor kinderen met een visuele beperking is dit niet het geval. Hierdoor is het nog belangrijker om hen tot het onderhouden van hun mondhygiëne aan te zetten. Onderzoekers weten nu hoe dit het beste kan worden gedaan.

Test

Onderzoekers van de KLE Academy of Higher Education and Research in Belagavi, India, hebben meerdere benaderingen getest en vergeleken. In deze studie werden 90 blinde kinderen tussen de 12-15 jaar willekeurig verdeeld over drie groepen.

Verschillende methoden

De eerste groep werd via braille getraind. De tweede groep via verbale en speelse methoden. De laatste groep via een combinatie van de methoden gebruikt in de andere groepen. De kinderen moesten allen zowel voor als na de training een enquête invullen over mondhygiëne. De studie werd gepubliceerd in de Journal Special Care in Dentistry.

Combinatie halveert tandplak

De studie vond dat een combinatie van beide methoden tijdens de training het beste werkt. Het aantal kinderen met tandplak halveerde hier. Daarnaast namen ook hun kennis en praktische vaardigheden rondom het onderwerp toe.

Bron:
Special Care in Dentistry

 

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z/