Mogelijk verband tussen bruxisme en vitamine D-tekort ontdekt

Mogelijk verband tussen bruxisme en vitamine D tekort ontdekt

De ernst van het op elkaar klemmen en knarsen van tanden die patiënten ervaren kan in verband worden gebracht met hun vitamine D-spiegels. Dit blijkt uit een onderzoek met honderd deelnemers met en zonder bruxisme dat is gepubliceerd in Clinical and Experimental Dental Research.

Orale aandoening

Bruxisme kan op elk moment van de dag optreden en kan verband houden met psychologische factoren, lokale factoren, persoonlijke kenmerken en verstoring van de slaap. Onderzoek heeft het bestaan van een centrale administratie in het mechanisme van bruxisme aan het licht gebracht. Door dit neurologische mechanisme heeft deze orale aandoening ook invloed op de slaapkwaliteit en psychologische toestand van de patiënt.

Vitamine D is belangrijk

Wereldwijd heeft naar schatting meer dan 50% van de bevolking een tekort aan vitamine D. Onder invloed van zonlicht kan in de huid vitamine D worden aangemaakt; dit is de belangrijkste bron van de essentiële vitamine. Het zit daarnaast ook in voedingsmiddelen, waaronder vette vis, zoals zalm, en eieren en zuivelproducten. Vitamine D is nodig om calcium uit voeding op te kunnen nemen en speelt een rol bij de werking van de spieren en het immuunsysteem.

Verband met slaapstoornissen

Lage concentraties vitamine D zijn in verband gebracht met een groter risico op hartaandoeningen, kanker, neurodegeneratieve ziekten en overlijden. Sommige onderzoekers vermoeden dat vitamine D ook een belangrijke rol speelt bij de controle van de hersenstam tijdens de slaap vanwege talrijke kernen die hoge niveaus van vitamine D-receptoren bevatten. Daarom kunnen vitamine D-spiegels verband houden met slaapstoornissen, zoals bruxisme.

Correlatie bruxisme en vitamine D

Wetenschappers van de University of Damascus in Syrië bestudeerden om deze reden de correlatie tussen bruxisme en vitamine D-spiegels. Bij honderd patiënten tussen de 18 en 40 jaar oud maten ze de bloedspiegels van 25-hydroxyvitamine D, de gemetaboliseerde vorm van vitamine D die wordt gebruikt om een tekort te beoordelen.
Van die deelnemers rapporteerden 76 bruxisme en 24 niet. Voor vitamine D-spiegels werden concentraties van minder dan 20 ng/ml als ontoereikend beschouwd, niveaus tussen 21 en 29 ng/ml werden als onvoldoende beschouwd en concentraties tussen 30 en 150 ng/ml werden als voldoende beschouwd, schreven de auteurs.

Ergere mate van bruxisme

43% van de patiënten had een vitamine D-tekort. Na analyse van de gegevens vonden de auteurs een verband tussen een tekort aan vitamine D en de ernst van tandenknarsen. Van de 43 mensen met een tekort aan de vitamine meldden 18 personen matige, 14 deelnemers ernstige en 4 patiënten zeer ernstige bruxisme. Een groot deel dat geen tekort had, had juist ook geen of slechts een lichte vorm van bruxisme.

Geen definitieve diagnoses

De studie had beperkingen, waaronder dat de diagnose van bruxisme was gebaseerd op klinische onderzoeken en zelfrapportages van deelnemers. Een definitieve diagnose moet worden ondersteund door instrumentele benaderingen, klinische kenmerken en onderzoeken, en zelfrapportages. Instrumentele benaderingen waren echter niet beschikbaar, schreven de auteurs.

Mogelijke associatie

Ze concluderen echter wel dat “binnen de beperkingen van de huidige studie kan worden geconcludeerd dat 25(OH)D-concentraties een mogelijke associatie hebben met variatie in bruxismeniveaus”.

Bron:
Clinical and Experimental Dental Research

 

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z