Cariës en parodontitis hebben gezamenlijke oorsprong: koolhydraten

Suikers

Suiker en fermenteerbare koolhydraten zorgen voor onevenwichtigheden in het microbioom van een patiënt. Dit veroorzaakt demineralisatie wat leidt tot cariës en parodontitis, volgens een recente review in de Journal of Oral Microbiology.

Vergeten hypothese

Door de jaren heen is er veel moeite gedaan en zijn er verschillende theorieën bedacht om de etiologie van de belangrijkste tandheelkundige ziekten, cariës en parodontale aandoeningen, uit te leggen en te begrijpen. Professoren Bente Nyvad van Aarhus University in Denemarken en Nobuhiro Takahashi van Tohoku University Graduate School of Dentistry in Japan doen de ‘vergeten’ hypothese dat suiker zowel cariës als parodontitis kan bevorderen herleven.

Literatuuronderzoek

Zij denken dat de ziekten ontstaan in reactie op voedingsonevenwichtigheden in de microbiota van een patiënt. Om te ontdekken wat het orale microbiële ecosysteem stabiliseert, verstoort en herstelt voerden ze een onderzoek naar de bestaande literatuur uit.

Dynamische stabiliteit van microbiota

De hypothese is gebaseerd op de “dynamische stabiliteit van de orale microbiota, waarbij intrinsieke (voornamelijk speeksel en creviculaire vloeistof) en bacteriële (voornamelijk metabole) veerkrachtfactoren de ecologische dynamische stabiliteit behouden”. Dit houdt verband met de klinische gezondheid van de patiënt: wanneer de mond de veranderingen in het milieu niet aan kan, kunnen er nieuwe omstandigheden ontstaan die mogelijk ziektes en ontstekingen veroorzaken.

Overheersende metabole substraten

Afhankelijk van de aard van de overheersende microbiële metabole substraten kan het evenwicht worden verschoven naar een acidogeen (saccharolytisch) of alkalinogeen (amonizuurafbrekend/proteolytisch) stadium. Het is volgens de auteurs belangrijk om op de hoogte te zijn van wat de patiënt eet en drinkt om de stabiliteit van orale microbiota te behouden of herstellen.

Overmatige inname fermenteerbare koolhydraten

“In tegenstelling tot conventionele opvattingen kan overmatige inname van fermenteerbare koolhydraten bijdragen aan ontstekingen in parodontale weefsels als gevolg van hyperglykemie,” schrijven de auteurs. “Parodontitis kan behoren tot de door suiker aangedreven ontstekingsziekten, vergelijkbaar met diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.”

Verband suikerconsumptie en parodontitis

Wetenschappers zouden zich daarom moeten richten op mechanismen die suikerconsumptie en parodontitis met elkaar verbinden. Het onderzoek kan uiteindelijk leiden tot nieuwe of betere benaderingen voor patiënten om de ontwikkeling van ziekten onder controle te houden of te verminderen.

Bron: Journal of Oral Microbiology

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid