Miljoen minder cariës en besparing door suikerbelasting op frisdrank

Miljoen minder cariës en besparing door suikerbelasting op frisdrank

Het invoeren van een ‘suikerbelasting’ van 20 procent op suikerrijke frisdrank zou maar liefst een miljoen minder cariës op kunnen leveren. Er wordt al lange tijd voor een dergelijke belasting gepleit, om problemen als gaatjes, obesitas en diabetes tegen te gaan.

Mogelijke effecten van suikerbelasting

Om de vraag naar een suikerbelasting vanuit verschillende partijen te ondersteunen besloten onderzoekers van het Radboud UMC te kijken naar het effect van een dergelijke belasting. Zo wilden ze bijvoorbeeld kijken naar of mensen daadwerkelijk andere, minder zoete, drankjes zouden gaan drinken, en wat voor effect dit zou hebben op de gezondheid van het gebit. Hiernaast keken ze ook naar of dit tot lagere kosten in de gezondheidszorg zou kunnen leiden.

Miljoen minder gaatjes

Uit het onderzoek bleek onder andere dat het doorvoeren van een suikerbelasting van 20 procent in Nederland tot zo’n miljoen minder cariësgevallen zou kunnen leiden. Het grootste verschil zou worden gemaakt bij kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud. Door de belasting zou het gebit van meisjes zes jaar langer cariësvrij blijven, en het gebit van jongens zelfs negen jaar.

Financiële voordelen

Het lijkt ook alsof het doorvoeren van de suikerbelasting financiële voordelen met zich mee zou kunnen brengen. Milica Jevdjevic, onderzoeker Kwaliteit en Veiligheid van Mondzorg: “De administratieve lasten voor invoering en invordering van de belasting schatten we in op ruim €37 miljoen, waar dan een belastingopbrengst tegenover staat van bijna €3,5 miljard. Bovendien zal de maatregel een besparing opleveren aan tandartskosten doordat er minder ingrepen nodig zijn.”

Bron:
Radboudumc

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid