Meerderheid voor aanpakken eenmalig gebruik dentale materialen

Meerderheid voor aanpakken eenmalig gebruik dentale materialen

De tandheelkundige wereld is al lange tijd gewend aan het eenmalige gebruik van dentale materialen. De milieuschade die dit aanricht wordt echter in toenemende mate erkend. Via een korte enquête vroegen wij u hoe de mondzorg dit eenmalig gebruik zou kunnen inperken.

Slecht voor het milieu

Nagenoeg alle respondenten zijn van mening dat de korte levensduur van dentale materialen slecht is voor het milieu. Volgens hen is er een andere manier van werken nodig. Dit kan echter niet enkel door individuele praktijken gerealiseerd worden. Zowel de markt als de regelgeving spelen hier een grote rol.

Steriliseren van materialen

Daarnaast is bijna de helft van de respondenten (47%) van mening dat er meer materialen moeten komen die gesteriliseerd kunnen worden. Daar komt wel bij dat de materialen niet te duur moeten zijn, aangezien dat de aanschaf ook tegen zou kunnen houden.

Enkele reacties:
“Om materialen te maken die én in de thermodesinfector kunnen én in de autoclaaf.”
“Zoveel mogelijk plastic vervangen door herbruikbaar binnen de richtlijnen.”

Afbreekbare materialen

Bijna een kwart van de respondenten (25%) stelt voor om de focus te leggen op het vervangen van plastic door afbreekbare materialen. Zo kunnen volgens hen papieren bekertjes, kartonnen verpakkingen en opzetborstels van ander afbreekmaterialen worden geïntroduceerd die plastic vervangen. Ook vinden zij dat er een oplossing moet komen voor de plastic handschoenen.

Enkele reacties:
“Papieren bekertjes, opzetborstels van afbreekbaar materiaal, kartonnen verpakkingen.”
“Meer papier/karton ipv plastic gebruiken.”
“Inventariseren welke disposables kunnen worden vervangen en bij gebruik disposables gebruik maken van biologisch afbreekbare materialen (denk ook aan handschoenen!).”

Recyclen

Het recyclen van dentale wegwerpmaterialen zou tevens een optie zijn. Echter, ook de gemeenten moeten hier te hulp schieten. Een respondent schreef: “Wij waren heel fanatiek begonnen met het scheiden van plastic materialen. Helaas werd er elke keer bij het wegbrengen naar een afvalscheidingsstation van de gemeente erg moeilijk gedaan over het inleveren tot gewoon weigeren van dit afval. Daarom zijn we helaas maar weer gestopt met dit scheiden.”

Regelgeving aanpakken

Indien individuele praktijken een omslag willen maken, is er ook een omslag binnen de regelgeving nodig, zeggen diverse respondenten. Zowel producenten als gemeenten moeten meewerken aan milieuvriendelijke opties. Tot slot moeten de WIP-richtlijnen volgens 9% van de respondenten herzien worden zodat praktijk en theorie op elkaar aansluiten.

Enkele reacties:
“De WIP-richtlijn zorgt er voor dat er zoveel plastic gebruikt wordt. Denk aan handschoenen, veel sleeves etc. Hier kan echt naar gekeken worden.”
“Door regelgeving richting producenten.”
“Door de wip-richtlijn te versoepelen. Men vreest een controle, en plakt daarom alles af, of gebruikt disposables.”
“Onzinnige sleves volgens wip overbodig. Desinfecteren met alcohol is voldoende.”

Overige ideeën

De overige ca 20% had uiteenlopende ideeën om het eenmalig gebruik van dentale materialen te beperken. Een greep uit de reacties:

“Het beperken van het gebruik van eenmalige dentale materialen vraagt om een andere manier van werken, er spelen meerdere factoren mee.”
“Heel lastig. Meer reinigbaar maken in de thermodesinfector? Geen hoofdsteunzakken meer, maar de hoofdsteun met alcohol reinigen na iedere patiënt.”
“Geen “kitpistolen” meer maar gewoon weer tubes met materialen. Zoals vroeger scheelt zoveel tips en afval.”
“Meer metaal gebruiken, welke je kunt hergebruiken. Alleen de nodige opzetstukken verwisselen. Een microbrush van metaal bijvoorbeeld met een opzegbare borsteltje.”

Vragenlijst via dental INFO  ingevuld door 53 respondenten.

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z