Goede daden in de praktijk kunnen gezondheid een boost geven

Goede daden in de praktijk kunnen gezondheid een boost geven

Goede daden, zoals de hond van een collega uitlaten terwijl zij op vakantie is, of een zieke collega een kaartje sturen, geven iedereen een betere gezondheid. Dat blijkt uit onderzoek.

COVID-19 heeft het ergste bij tandartsen en mondhygiënisten naar boven gehaald. Frustraties krijgen soms de overhand. Ook de patiënten zijn prikkelbaarder en sneller geërgerd. Is het misschien tijd dat iedereen zijn witte vlag opheft en een beetje vriendelijkheid probeert? Dat vraagt een groep onderzoekers zich af die een artikel publiceerden in The Psychological Bulletin.

Analyse-onderzoek

Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen die zich vriendelijk opstellen gelukkiger zijn en een verbeterde mentale en fysieke gezondheid ervaren. Niet alle onderzoeken hebben echter tot die conclusie geleid. Om een beter idee te krijgen van het verband tussen goede daden en verbeterd welzijn, analyseerden onderzoekers 201 onafhankelijke onderzoeken met in totaal 198.213 deelnemers.

Hoewel het algemene verband tussen prosociaal gedrag en welzijn bescheiden was, was het verband veel sterker bij sommige handelingen nadrukkelijk aanwezig. Toevallige daden van vriendelijkheid, zoals het ophalen van de medicatie van een zieke vriend, was volgens de auteurs sterker verbonden met algeheel welzijn dan geplande goede daden, zoals vrijwilligerswerk in een gaarkeuken.

Verschillen in geslacht en leeftijd

Daarnaast komen niet alle goede daden de gevers in gelijke mate ten goede. Demografische gegevens, zoals leeftijd en geslacht, en het soort daad die wordt uitgevoerd, hebben invloed op de mate waarin het de mentale en fysieke gezondheid van de gever verbetert.

Jongere gevers ervoeren een hoger niveau van algemeen welzijn en psychologisch functioneren. Vrouwelijke goeddoeners ondervonden sterke herstellende en gunstige effecten in termen van psychische problemen en lichamelijke gezondheid. Vrouwen die zich bezighielden met algemene hulp en gezinshulp hadden betere sociale relaties en lichamelijke gezondheid, schreven de auteurs.

Verder onderzoek

Meer onderzoek is nodig en zou zich kunnen richten op andere factoren, zoals etniciteit en sociale status, die de relatie tussen vriendelijkheid en welzijn kunnen beïnvloeden. Hoewel de analyse een algemeen bescheiden verband aantoonde tussen prosociaal gedrag en een betere mentale en fysieke gezondheid, blijven de resultaten nuttig, schreven ze.

Er zijn dus goede aanwijzingen dat het verrichten van spontane goede daden iedereen in de praktijk een beter gevoel kan geven. Zowel mentaal als fysiek. En laten we eerlijk zijn: dat kunnen we in deze tijd allemaal goed gebruiken.

Bron:
American Psychological Association

Lees meer over: Thema A-Z, Werken met plezier