Kidsfabriek verbroedert mondzorg

Kidsfabriek

Op zaterdag 31 augustus namen de Mondhoek en Toothcamp samen deel aan Kidsfabriek in de SSP-hal in Ulft. Voor het eerst deden naast mondhygiënisten en studenten ook tandartsen en assistenten mee. Ook nieuwsgierige tandheelkundigen, zoals afgevaardigden van de Nederlandse Vereniging Mondhygiënisten (NVM) en Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT), namen ook een kijkje naar dit bijzondere initiatief.

Het gratis evenement is gericht op kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar en is elk jaar weer een groot succes. De kinderen leren spelenderwijs over mondzorg en worden zodoende enthousiast gemaakt.

Een voorbeeld

Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist bij onder andere Dentpoint, trekt de kar van de Mondhoek en Ira van Eelen die van ToothCamp. ToothCamp reist het hele land rond en richt zich op tieners. Het animo vanuit de professionals groeit elk jaar. Lieneke: “Steeds meer professionals willen meedoen. Dit jaar was er een wachtlijst en voor volgend jaar heb ik zelfs ik al enthousiaste collega’s gevonden. Toch was het moeilijk om ook tandartsen te betrekken. Ik werd geadviseerd om tandartsen met een voorbeeldfunctie te vragen. Alexander Tolmeijer (Dentiva) is zo’n persoon en hij zei meteen ‘ja’. Ook mijn opdrachtgever tandarts Manuel Rose had er zin in. KNMT-bestuurslid Richard Kohsiek wilde eerst komen kijken voordat hij aangaf dat hij volgend jaar meedoet. “Wat een geweldig leuk initiatief! Ik zal kijken wat de KNMT kan doen zodat meer tandartsen gaan participeren.” NVM-voorzitter Manon van Splunter sluit zich daarbij aan: “Een fantastisch initiatief, een voorbeeld voor anderen hoe je buiten de praktijkmuren kinderen en ouders kunt bereiken.”

Alexander Tolmeijer, Manuel Rose, Lieneke Steverink-Jorna, knmt-bestuurder Richard Kohsiek

Van links naar rechts: Alexander Tolmeijer , Richard Kohsiek, Lieneke Steverink-Jorna en Manuel Rose

Samen voor de toekomst

De sfeer onderling was super. Manuel zegt lachend: “Goh, wat een leuke mensen zijn die mondhygiënisten. Ik zeg: Samen voor de toekomst!” Mondhygiënist Roma Kowalski: “Het was een super leuke dag waarbij alle professionals uit de mondzorg zich als team neerzette en zich zo naar buiten toe lieten zien. Samen sterk!” Mondhygiënist Marieke Peters (Zelhem): “Het was een ongedwongen sfeer waarbij je kennis maakt met tandheelkundige professionals. De speelse poetsinstructie met plakverklikkers maken het tot een absoluut succes.”

Kidsfabriek

Op de voorgrond mondhygiënist Madeleine Bos en op de achtergrond assistent Janille van der Veen

Nederland in

De NVM en KNMT hebben aangegeven dat het een goed idee is om dit op diverse plekken in Nederland uit te rollen.” Twee mondhygiënisten en een preventieassistent van tandarts Verhagen (Silvia, Iris en Evelien) waren betrokken en zien iets dergelijks bij hen in Lichtenvoorde georganiseerd worden. “Vanuit Den Haag en Almere zijn er praktijken die vragen of we het daar ook op touw kunnen zetten.”, aldus Lieneke. “We hebben ook professionals uit het westen die ons hebben geholpen, dus dat gaat goedkomen!

Positief nieuws

Elk jaar valt op hoe slecht de kindergebitten eruit zien. Lieneke: “We doen dit nu voor het zesde jaar en dit keer hebben we ook positief nieuws! Tijdens de evaluatie werd benoemd dat we voor het eerst dit jaar geen compleet verrotte kindertanden hebben gezien. Dat is niet geheel aan onze eigen inzet te danken, maar omdat praktijken in de regio zich steeds meer richten op preventie. Zo komen ze bij Dentpoint vanaf het zesde jaar standaard bij de preventieassistent of mondhygiënist om goed te leren poetsen. Super goed!”

“Hier doen we het voor”

Toch blijft Kidsfabriek niet overbodig zoals Daisy Janssen (student) aangeeft: “De ouders vroegen verbaasd of de elektrische tandenborstel echt stil gehouden moest worden. Ze dachten dat ze ermee moesten schrobben.” Suzanna Aleksanjan: “Ik ben er zo blij van geworden. Ik ben gemotiveerd geworden om vaker deel te nemen met dit soort projecten. Wanneer een kind na het meten van de pH-waarde van de frisdranken zegt; “Ik ga voortaan water drinken”, dan weet je waarvoor je het doet. Lieneke: “Inderdaad! Heel veel kinderen hadden die ochtend nog niet gepoetst. Eentje zei echt van; “Ja doei, ik heb echt geen tijd om in de ochtend te poetsen.” Na de uitleg dat er dan bacteriën in je mond zitten die na elke maaltijd een plasje op je tanden doen, zei ze tegen haar vader: “Ooooh bah! Ik ga nu echt wel elke ochtend poetsen, niet meer alleen ’s avonds!” Alexander: “Een van de quizvragen was of het goed is om te spoelen na het poetsen. Veel kinderen en ouders keken ervan op dat er beter niet gespoeld kan worden.”

Consultatiebureau

Deelname aan Kidsfabriek blijkt echt een goed netwerk-momentje te zijn. Lieneke: “Suzanne Aleksanjan is mondhygiënist in Dinxperlo en Doetinchem en doet al een paar jaar mee. Marigeth Eimers-Deira in Doetinchem en Zutphen deed de vorige keer mee. Samen met hen zit ik nu in het Regionaal Overleg Mondzorg Achterhoek (ROMA) dat door de GGD is opgezet. Door onze ervaringen weten we dat de mondhygiënist vaak te laat wordt ingezet. Ons hart gilt dat we hier iets mee moeten. 1 op de 5 peuters heeft al gaatjes en dat moet stoppen. Dus we maken ons hard om tandheelkundigen op het consultatiebureau te stationeren. De samenwerking met consultatiebureaus in de Achterhoek staat in de stijgers en er zijn gesprekken met gemeentes. De volgende stap is om met de zorgverzekering om tafel te gaan. Kinderen vallen onder de basisvergoeding en krijgen de behandelingen dus normaal gesproken altijd vergoed. Toch willen we overleggen hoe het nog beter kan. Landelijk gaat 1 op de 5 kinderen nog niet naar de tandarts of mondhygiënist.

Onbekendheid

Student Iris Seinhorst: “Ook tijdens Kidsfabriek bleek dat nog niet alle ouders op de hoogte zijn van op welk moment je naar de tandarts en mondhygiënist gaat met je kinderen en ook niet dat het gratis is.” Manuel Rose lacht: “De tandarts kennen ze wel, maar als je vraagt of ze ook naar de mondhygiënist gaan dan zeggen ze “De wattes?“, terwijl een bezoek hieraan zo belangrijk is. Zeker in de kinderleeftijd.” Bij een vorig onderzoek (Yvonne Buunk-Werkhoven e.a.) op Kidsfabriek bleek 40% van de ouders nog nooit een instructie te hebben ontvangen betreffende mondhygiëne. Deze groep werd tijdens Kidsfabriek wel bereikt en werden met een diploma A naar de mondzorgpraktijk verwezen om diploma B te behalen.

Kidsfabriek

De middagploeg van Kidsweek

Lees meer over: Communicatie patiënt, Kennis