Nieuwe richtlijn voor temporomandibulaire klachten
Op 15 december 2023 werd er een nieuwe richtlijn om chronische kaakpijn te behandelen gepubliceerd in BMJ. Van de bijna 60 beschikbare interventies waren slechts enkele het meest effectief.
Temporomandibulaire aandoeningen
Temporomandibulaire (TMD) aandoeningen zijn een veel voorkomende oorzaak van chronische pijn in het lichaam. TMD aandoeningen zijn een groep aandoeningen die de kauwspieren, het kaakgewricht en bijbehorende structuren kunnen aantasten. Op dit moment zijn er verschillende behandelopties beschikbaar voor patiënten met TMD-klachten, echter is de effectiviteit hiervan onzeker. 95% van de volwassenen wereldwijd heeft last van chronische kaakpijn. Er is een hogere prevalentie van TMD-klachten bij vrouwen dan bij mannen.
Studie
Deze studie richt zich op de behandeling van TMD-aandoeningen. Met behulp van klinische experts zoals onder andere tandartsen, een kaakchirurg, een orofaciale pijntherapeut en drie patiënten met chronische TMD-pijn, werden de meeste effectieve interventies bepaald. Er is gebleken dat cognitieve gedragstherapie samen met biofeedback of ontspanningstherapie en daarbij door de therapeut ondersteunde kaakmobilisatie en handmatig triggerpointtherapie één van de meest effectieve interventie is voor de verlichting van pijn.
De minst effectieve behandeling waren capsaïcinecrème, biofeedback, NSAID’s + steroïden en steroïde-injecties volgens de auteurs.
Discussie
Het onderzoek had echter enkele beperkingen, bijvoorbeeld het feit dat bij de meeste onderzoeken patiënten met aanhoudende kaakpijn in combinatie met psychische aandoeningen of reumatoïde artritis werden uitgesloten.
Conclusie
Uit het onderzoek blijkt dat interventies die coping bevorderen en ook beweging en activiteit aanmoedigen het meest effectief zijn voor het verminderen van chronische TMD-pijn.
Bron:
BMJ