NVM viert 45-jarig bestaan met groots Lustrumcongres
De Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten bestaat in september 45 jaar. dental INFO interviewde Dymph Bijnen, oud-NVM-bestuurslid, over het Lustrumcongres en het beroep van mondhygiënist.
Kunt u iets vertellen over de ontwikkeling van het beroep van mondhygiënist?
Het beroep van mondhygiënist heeft een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Mondhygiënisten werden in eerste instantie gezien als hulpkracht van de tandarts. In 45 jaar tijd heeft de mondhygiënist zich ontwikkeld tot een zelfstandige professional met eigen kennis en zorggebieden. De bij aanvang tweejarige opleiding is bovendien vervangen door een vierjarige HBO opleiding. Alles bij elkaar geeft dit aan dat de maatschappij de mondhygiënist als zelfstandige professional ziet.
Wanneer zijn de eerste mondhygiënisten afgestudeerd?
In 1967 zijn de eerste mondhygiënisten afgestudeerd in Nederland. In Amerika zijn mondhygiënisten al veel langer aan het werk. De eerste Nederlandse mondhygiënisten zijn op initiatief van het ministerie van VWS in Amerika opgeleid. De NVM is dus direct vanaf de start van de eerste Nederlandse mondhygiënisten opgericht.
Hoeveel leden heeft de NVM inmiddels?
De NVM heeft inmiddels ruim 2.000 leden. In totaal zijn er bijna 3.000 mondhygiënisten, ongeveer 75% is dus lid van de vereniging.
Van 27 t/m 29 september organiseert de NVM een Lustrumcongres in Maastricht met als titel M(H)aastricht in Flow. Kunt u deze titel toelichten?
We hebben gekozen voor flow omdat dit de dynamiek van het beroep aangeeft. De mondhygiënist is constant in beweging en maakt een vloeiende expansie door. We wilden ook het woord mondhygiënist in de titel verwerken en kozen daarom voor
M(h)aasticht. Een leuke details is dat de rivier de Maas door Maastricht stroomt en de flow ook hier weer in terugkomt.
Op het programma staan vakgroepbijeenkomsten, workshops, wetenschappelijke sprekers, een interactief lezingen programma, een feestavond én high tea. Een uitgebreid programma. Welke programmaonderdelen zou u aanraden?
Oh, dat is een moeilijke vraag. We hebben getracht om zoveel mogelijk leden goede aanknopingspunten te geven. Zo hebben we op donderdag vakgroepbijeenkomsten en diverse workshops. Op de vrijdag is er een internationale congresdag met wetenschappelijke sprekers. Zaterdag wordt meer een praktische dag waarop duos van tandartsen en mondhygiënisten presentaties geven. De dagvoorzitter voor de zaterdag is Dr. Schelte Fokkema. Hij is opgeleid als mondhygiënist, vervolgens als tandarts en parodontoloog en is daarna gepromoveerd. De samenwerking tussen tandarts en mondhygiënist is voor hem een bekend gebied.
Welke nieuwe ontwikkelingen worden er tijdens het congres gepresenteerd?
EMS introduceert een apparaat voor het schoonmaken onder het tandvlees. Zij geven hierover donderdag een workshop Nieuwe concepten mondzorg. Zaterdag geven Mr Jeroen Craandijk en Dr. Katarina Jerkovic-Cosmic MSc een presentatie over taakdelegatie. Met vragen over hoe taakdelegatie werkt en welke tekortkomingen er zijn. Dit is een spanningsveld dat meer aandacht verdient en ook steeds meer krijgt.
Er is ook een kennisplein. Wat kunnen de bezoekers hier zien?
Binnen de mondzorg zijn diverse baanbrekende mondhygiënisten actief. Zij kunnen op het plein hun kennis tentoonstellen zodat collegas hier weer nieuwe inzichten kunnen opdoen. Een voorbeeld is een richtlijn voor behandeling van diabetespatiënten en informatie over het certificeren van een praktijk. Ook kunnen mondhygiënisten onderzoeken laten zien die zij in hun praktijk hebben gedaan.
Wat is uw taak binnen de lustrumcommissie?
Ik ben verantwoordelijk voor het wetenschappelijke en sociale programma, dus voor zowel het nuttige als het aangename deel. Samen met Dagmar Else Slot ben ik gestart met de organisatie en in de loop van de tijd zijn daar een aantal mensen bijgekomen die meehelpen met de uitwerking. Ik vind het erg leuk om te doen en het is een uitdaging om voor ieder wat wils op tafel te leggen.
Hoeveel bezoekers worden er verwacht?
We verwachten 600 tot 800 bezoekers voor zowel vrijdag als zaterdag. Voor donderdag zal dit iets minder zijn, alhoewel we nu al 300 aanmeldingen hiervoor binnen hebben.
Is het lustrumcongres alleen voor mondhygiënisten toegankelijk?
Nee, het lustrumcongres is voor iedereen toegankelijk. Er zijn ook (preventie)assistenten die meekomen en hier en daar zie je een enkele tandarts. Sommige praktijken maken er een teamuitje van en komen met zn allen.
Dymph Bijnen is één van de drijvende krachten achter het Lustrumcongres. Zij is bij de NVM verantwoordelijk voor het KRM. Eerder was zij NVM-bestuurslid voor bij- en nascholing. Ze is mondhygiënist en heeft een praktijk samen met haar man die werkzaam is als tandarts.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!