Onderzoek naar tandproblemen bij scuba duiken

scuba diving

Uit een recent onderzoek kwam naar voren dat 41% van de recreatieve duikers last had van problemen met de tanden tijdens het duiken.

Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door Vinisha Ranna. Zelf ervaarde zij tijdens haar eerste duik in 2013 een knijpend gevoel aan haar tanden, ook wel bekend als baradontalgia. Zij kwam erachter dat er weinig onderzoek gedaan is naar tandproblemen tijdens het duiken dus besloot ze zelf een onderzoek op te zetten. Ze verspreidde een onlineonderzoek aan 100 gecertificeerde recreatieve duikers om erachter te komen welke soort symptomen aan de tanden ervaren worden tijdens het duiken.

Resultaten

In totaal hadden 41 deelnemers die tandproblemen hebben gerapporteerd, waarvan 42% ook baradontalgia had ervaren. Daarnaast had 24% last van pijn door het strak vasthouden van de lucht regulator in de mond en 22% last van pijn aan de kaken. Ook had een klein deel van de deelnemers ervaren dat hun kronen losser waren te komen zitten en had een deelnemer een vulling verloren tijdens het duiken. Over het algemeen werd er dus gevonden dat er voornamelijk problemen op treden bij de kiezen.

Uit de studie kwam ook naar voren dat duikinstructeurs het meest last hadden van tandproblemen. Volgens Ranna komt dit omdat zij veel duiken in ondiep water waar grote verschillen zijn in luchtdruk.

De resultaten van dit onderzoek tonen volgens Ranna aan dat er meer aandacht moet komen voor een vaste tandcontrole vóór het duiken. Momenteel zijn er wel een aantal medische standaarden waaraan iemand moet voldoen, maar geen daarvan hebben betrekking op de tanden. Terwijl er volgens Ranna toch veel potentie is om de tanden te beschadigen. “De droge lucht en ongemakkelijke positie van de kaak als er op de regulator wordt gebeten is een interessante combinatie. Een ongezonde tand valt dan veel eerder op. De laatste plek waar je wil zijn als je een gebroken tand hebt is 30 meter onder water.“

Ranna is momenteel bezig met het opzetten van een vervolgstudie met een grotere groep deelnemers om zich verder in het onderwerp te verdiepen.

Bron:
Nature

 

Lees meer over: Kennis, Onderzoek