Plastic fles heeft invloed op gebitsontwikkeling

Niet alleen de inhoud maar ook een plastic fles of verpakking zelf blijkt slecht voor het gebit. Dit komt door de chemische stoffen Bisfenol A (die gebruikt wordt bij de productie van plastic) en vinclozolin (een schimmelbestrijdingsmiddel). Uit recent onderzoek blijkt dat deze chemische stoffen samen de ontwikkeling van het gebit bij kinderen beïnvloeden.

BPA en hypomineralisatie
Bisphenol A (BPA) zit in sommige soorten plastic flessen en soms ook aan de binnenkant van blikjes of gecoate kartonnen verpakkingen. BPA kan vanuit plastic voedselverpakkingen in het voedsel komen. Het is al langer bekend dat BPA schadelijk is voor het tandglazuur en hypomineralisatie veroorzaakt. Hypomineralisatie leidt tot een grotere kans op gaatjes en een grotere gevoeligheid van het gebit. Deze aandoening treft ongeveer 18% van de 6- tot 8-jarigen.

Onderzoek
Voor het huidig onderzoek hebben de onderzoekers van het Franse Nationale Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek ratten een dagelijkse dosis BPA gegeven in combinatie met vinclozolin (schimmelbestrijdingsmiddel). Deze dosis komt overeen met de hoeveelheid waar de mens dagelijks mee in contact komt. Uit het onderzoek blijkt dat de combinatie van BPA en vinclozin zorgt voor verandering in de genexpressie die invloed heeft op de mineralisatie van het tandglazuur.

Verbod
Het gebruik van BPA wordt door de Europese wetgeving streng gereguleerd. In Europa geldt al een verbod op de import en verkoop van babyflesjes die BPA bevatten.

Bron:
sciencedaily.com

Lees meer over: Kennis, Onderzoek