Waarop letten bij het kopen van een behandelstoel voor tandarts of mondhygiënist?

patienten

Een van de meest belangrijke voorwerpen voor een tandarts en mondhygiënist en dan vooral voor de patiënten is misschien wel de behandelstoel. Maar wat is nu precies belangrijk om op te letten bij het kopen van een nieuwe? Eugene OMalley, general manager van Hague Dental, een Britse dentale leverancier, geeft tips.

Voor de tandarts en mondhygiënist
Voor de tandarts en mondhygiënist zijn bepaalde aspecten van de behandelstoel belangrijk om op te letten bij de aankoop. Een aantal tips om in de eerste fases van de aankoop van een stoel op te letten:

1. Betrouwbaarheid
Een nieuwe stoel is een grote investering, en wanneer deze is gekocht is het lastig om de aankoop zomaar terug te draaien. Ga daarom voor veilig en koop een stoel van een merk dat bekend staat als goed en betrouwbaar. Dit zijn meestal de grotere merken, aangezien deze hebben kunnen uitbreiden op basis van een goede klanttevredenheid en loyaliteit.

2. Kennissen
Wees vooral niet bang om bevriende tandartsen en mondhygiënisten te vragen naar hun ervaringen met verschillende stoelen en merken. Zij weten waarschijnlijk het beste hoe deze in de praktijk uitpakken.

3. Kies een partner
Het kan erg makkelijk zijn om een vaste partner te hebben wat betreft een bepaald merk dentale producten. Op deze manier is het makkelijker om aan dit merk gewend te raken, en is er na een tijdje meer zekerheid dat dit merk ook echt aan alle eisen voldoet.

Daarna komt hier natuurlijk meer bij kijken.

1. Hoofdsteun
Deze moet in de goede hoek staan om te zorgen voor maximaal zicht in de mond van de patiënt. Ook is het handig als deze kan worden verwijderd – voor kinderen – en als deze kan worden omgedraaid, voor rolstoelpatiënten. Daarnaast is het handig als de hoofdsteun kan worden uitgerekt, aangezien niet elke patiënt even lang is.

2. Rugleuning
De rugleuning kan het best zo dun mogelijk zijn, omdat dit het makkelijker maakt om zo dicht mogelijk bij de patiënt te kunnen zitten.

3. Ruimte tussen zitting en leuning
Het is belangrijk dat de ruimte tussen de zitting en rugleuning zo klein mogelijk is als de stoel is uitgeklapt, om te zorgen dat de patiënt zo comfortabel en stil mogelijk ligt.

4. Armsteunen
Het is het best als de armsteunen aan de kant kunnen worden geschoven indien gewenst. Ook is dit handig, om in sommige gevallen makkelijker bij de patiënt te komen.

Voor de patiënt
Naast voor de tandarts en mondhygiënist, is de behandelstoel uiteraard van groot belang voor de patiënt. Meerdere dingen hebben hiermee te maken.

1. Soepelheid
Het is fijn voor de patiënt als de stoel soepel beweegt bij het naar beneden bewegen. Vooral voor angstige patiënten is een schokkende stoel niet fijn.

2. Materiaal
Hoe zachter het materiaal, hoe comfortabeler de patiënt ligt. Sommige merken bieden stoelen aan met extra zachte bodems.

3. Pasvorm
Het is belangrijk dat een  behandelstoelstoel geschikt is voor alle verschillende soorten lichamen. Ook zwaardere patiënten moet de stoel makkelijk kunnen houden.

4. Veiligheid
Een stoel moet speciale kenmerken hebben om bijvoorbeeld onmiddellijk gestopt te kunnen worden in geval van gezondheidsproblemen of extreme paniekaanvallen.

Als laatste tip: bespaar vooral niet op een behandelstoel. Over het algemeen zal deze stoel minstens 10 jaar meegaan, wat het de investering meer dan waar maakt.

Bron:
Dentistry.co.uk

Bekijk meer Praktijkinrichting

Lees meer over: Ondernemen, Praktijkinrichting
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *