Wat betekent de invoering van het UBO-register voor mijn praktijk?

Vanaf 1 oktober 2020 moeten meer dan 1,5 miljoen Nederlandse organisaties hun UBO’s inschrijven in het UBO-register. Maar wat is het UBO-register? En wat betekent het voor jouw praktijk?

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner. Het is een uiteindelijk belanghebbende van een organisatie. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die meer dan 25% van de aandelen van een bv in bezit heeft. Of iemand met meer dan 25% eigendomsbelang in een vof. Zij moeten worden ingeschreven in het UBO-register. Wie de UBO’s van jouw organisatie zijn, bepaal je zelf.

Maar niet alle organisaties hebben een opgaveplicht. Misschien hoef je dus helemaal geen UBO’s te registreren. Of jij een opgaveplicht hebt, hangt af van de rechtsvorm van jouw organisatie. Eenmanszaken hebben bijvoorbeeld geen registratieplicht. Op de website van de KVK vind je hier meer informatie over.

De reden van het UBO-register

Het UBO-register is ingevoerd om de transparantie van de Nederlandse markt te verbeteren. Dat komt voort uit Europese wetgeving. Door de belanghebbenden achter grote en kleine organisaties openbaar te maken ontstaat er een beter beeld van de machtshebbers en invloedrijken achter Nederlandse organisaties.

Dit maakt financiële misdaad lastiger. Zo kunnen witwaspraktijken beter voorkomen worden als de UBO’s van een organisatie openbaar zijn. Ook de financiering van zaken als kinderarbeid, terrorisme, wapenhandel en fossiele energie kunnen zo makkelijker worden opgespoord.

Dat is handig voor de Nederlandse recherche, maar ook voor de Nederlandse ondernemer en consument. Door het UBO-register in te zien, kun je je beter informeren over de partijen waarmee je in zee gaat. Bovendien kunnen consumenten zo zien waar hun uitgaven naartoe gaan.

Privacy

In theorie moet iedereen het UBO-register kunnen inzien. Dat kan door online een uittreksel UBO-register te bestellen bij de KVK. Daarmee kan je de volgende gegevens van UBO’s inzien:

  • Voor- en achternaam
  • Geboortemaand en -jaar
  • Nationaliteit
  • Woonland
  • De aard en omvang van het belang

In het UBO-register liggen nog veel meer gegevens opgeslagen, maar hier kun je geen toegang tot krijgen. Deze gegeven zijn alleen beschikbaar voor bevoegde autoriteiten, zoals de recherche en het Openbaar Ministerie. Zij kunnen deze gegevens gebruiken om criminelen en verdachte praktijken op te sporen.

Bron:
KVK

 

 

Lees meer over: Financieel, Ondernemen