Casussen: Hoe begroot en declareer je de parodontale behandeling bij de mondhygiënist?

Onlangs plaatsten we een voorbeeldbrief voor de patiënt over de kosten van parodontale behandeling bij de mondhygiënist in 2021. Mondhygiënist Diana Jirka- van Staden laat aan de hand van drie casussen zien hoe zij de parodontale behandeling begroot naar aanleiding van de nieuwe paro-richtlijn.

“Wij hebben als praktijk ervoor gekozen om de begroting op te maken tot en met de evaluatie, maar dat is aan ieder om zelf te bepalen of dit onvolledig is. De voorbeeldbrief die Lieneke Steverink-Jorna heeft gemaakt, is een goede houvast om hiermee aan de slag te gaan”, zegt Diana.

“Het klinische & röntgenologische beeld bepalen de diagnose en gebruik van de NVvP paroclassificatie is hierbij heel handig. De parodontale (on)gezondheid bepaalt uiteindelijk ook de begroting en of een tussentijdse beoordeling noodzakelijk is en zo ja, welke UPT code hiervoor gebruikt moet worden. Eigenlijk verandert er niet heel veel vergeleken met het oude systeem behalve de benaming en codering van enkele UPT codes binnen het paro traject. In mijn parostatus noteer ikzelf overigens geen bloeding: elke pocket is ontstoken weefsel en moet in die hoedanigheid behandeld worden.”

Casus 1

Reden verwijzing: De patiënt is 10 jaar geleden voor het laatst door een mondhygiënist behandeld, maar heeft geen recall laten uitvoeren. Sinds kort was de gingiva gevoelig en bloedde makkelijk. De huidige mondhygiëne bestaat uit 2xpd hand, 1xpd stokers. De wens van patiënt is voorzorg en behoud van eigen dentitie. ioo: supra/sub tandsteen aanwezig PPS 3 en diagnose: paro stadium 3 graad B met furcatie/recessie/mobiliteit problematiek.

Wat is de begroting?

T012, T021 7x, T022 17x, A10 4x, To44, T032, T033

Wat is de begroting?

Klik hier voor de vergrote versie

Casus 2

Reden verwijzing: De patiënt heeft rode gingiva maar ervaart zelf geen klachten bij poetsen. Zij is in het verleden behandeld in verband met paro door een mondhygiënist.
Huidige mondhygiëne: 1xpd (ochtend) elektrisch. Wens van de patiënt is het bekijken wat mijn bevindingen zijn. ioo: rondom sub/supra tandsteen PPS 3 en diagnose: stadium 3 graad B paro geassocieerd met roken, met recessie/furcatie/mobiliteitsproblematiek.

Wat is de begroting?

T012, T021 4x, T022 21x, A10 3x, T043, T032, T033

Wat is de begroting?

Klik hier voor de vergrote versie

Casus 3

Reden verwijzing: De patiënt heeft tandsteen. De vorige tandarts deed zelf de gebitsreiniging maar haar gebit was altijd erg gevoelig na de reiniging. Huidige mondhygiëne: 1xpd avond elektrisch, meerdere keren pd interdentaal rager/sonische pick. Wens van de patiënt is tandsteen verwijderen zonder pijn in de mond nadien.

ioo: rondom sub tandsteen, met name onderfront supra tandsteen PPS 3 en (klinische) diagnose: paro stadium 3 graad A, met recessie/furcatie/mobiliteits problematiek. Tongspanning maakt ADL/behandeling moeilijker, na uitleg van de parodontale situatie gaat patiënt akkoord met paro traject.

Wat is de begroting?

T012, T021 3x, T022 9x, A10 3x, T042, T032, T033

Wat is de begroting?

Klik hier voor de vergrote versie

Door:
Diana Jirka- van Staden, mondhygiënist

 

 

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z