Wat is slow dentistry?

Een nieuwe trend doet zich voor in de tandheelkunde: slow dentistry. Een behandelingsmethode die alle tijd neemt die de tandarts – en de patiënt – nodig heeft.

Tandheelkundige praktijken hebben zich vaak een strak schema te houden. Een patiënt moet gediagnostiseerd, verdoofd, behandeld en geïnformeerd worden. En dat allemaal voor de volgende patiënt weer aan de beurt is. Slow dentistry wil hier verandering in brengen. Dat maakt de methode steeds populairder. Ook in Nederland.

Een betere tandarts-ervaring voor iedereen

Slow dentistry is een beweging van mondzorgprofessionals die streeft naar een betere tandarts-ervaring voor iedereen. Dus voor professional én patiënt. Hoe? Door meer tijd te nemen voor een behandeling. Een afspraak in een slow dentistry-praktijk duurt minimaal één uur. Dat geeft de praktijk de tijd om extra stappen te nemen voor een prettig tandartsbezoek.

Bovendien streeft slow dentistry naar een verhoogd bewustzijn van de patiënt op het gebied van veiligheid, begrip, welgesteldheid en comfort.

De pijlers van slow dentistry

De extra stappen die slow dentistry-praktijken nemen delen ze op in vier pijlers: verdoving, rubberdam, desinfectie en informed consent.

Verdoving

Ten eerste, de verdoving. Slow dentistry-professionals nemen altijd alle tijd voor een juiste toediening van de verdoving. Vervolgens wachten ze tot de verdoving volledig in werking is getreden voordat ze de behandeling beginnen.

Rubberdam

Daarnaast wordt bij een slow dentistry-behandeling altijd een rubberdam gebruikt waar nodig. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een wortelkanaalbehandeling en andere behandelingen waar een tand geïsoleerd moet worden.

Desinfectie

Ten derde wordt een behandelkamer in een slow dentistry-praktijk altijd volledig gedesinfecteerd tussen behandelingen door. Zo komt elke patiënt in een volledige hygiënische stoel te liggen.

Informed consent

Ten slotte streeft de slow dentistry-beweging altijd naar volledige, geïnformeerde toestemming. Dat betekent dat elke stap en behandeling wordt toegelicht. Zo kan de patiënt een goed geïnformeerde afweging maken voordat er toestemming wordt gegeven voor een behandeling. Deze toestemming wordt altijd met een handtekening gegeven.

Natuurlijk proberen alle tandartspraktijken naar deze pijlers te streven. Het grote verschil is dat slow-dentistry praktijken de tijdsdruk wegnemen, waardoor deze pijlers extra goed kunnen worden nageleefd.

Slow dentistry in Nederland

Slow dentistry is (nog) alles behalve wijdverspreid. De beweging vindt haar oorsprong in Zwitserland, maar spreidt zich langzaam uit naar andere landen. Ook in Nederland krijgt slow dentistry voet aan de grond. Bijvoorbeeld via de KOM (Keurmerk Onafhankelijke Mondzorg) Nederland.

Sinds oktober is Beekmans Tandartsen in Laren de eerste slow dentistry-praktijk van Nederland. Maar de principes van slow dentistry worden hier al sinds 1996 toegepast. “Door mijn Portugese collega Miguel Stanley kwam ik met deze werkwijze in aanraking”, vertelt Hans Beekmans.

Voor de tandartsen die met slow dentistry werken gaat er volgens Beekmans een wereld open: “Er is tijd voor kwaliteit, rust en het gevoel dat je echt goed bezig bent. Helaas laat het Nederlandse honoreringssysteem deze tandheelkunde nauwelijks toe. Daarom ben ik aangesloten bij het KOM. Zij proberen daar verandering in te krijgen.”

En die verandering zou niet alleen de tandartsen ten goede komen, denkt Beekmans: “Patiënten vinden het geweldig dat er tijd en ruimte wordt gemaakt voor kwaliteit en hygiëne”, vertelt hij. “Er is ongelooflijk veel animo.”

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z