Melkproduct kan demineralisatie van glazuur bewerkte yoghurt voorkomen

Melkproduct kan demineralisatie van glazuur bewerkte yoghurt voorkomen

Sommige bewerkte yoghurts met toegevoegde suiker kunnen leiden tot demineralisatie van het glazuur. Het toevoegen van het melkproduct CPP-ACP voorkomt dit niet alleen maar herstelt ook laesies op de hardere buitenste laag van de tanden, volgens een recente publicatie in Journal of Dentistry.

Producten melkzuur uit yoghurt veroorzaken demineralisatie

Gewone yoghurt mag dan een gezond tussendoortje zijn, varianten met toegevoegde suikers en bijvoorbeeld chocola zijn dat niet. Dergelijke yoghurt veroorzaakt demineralisatie van het glazuur onder de oppervlakte wegens grote hoeveelheden suiker, melkzuur en bacteriën die worden geproduceerd uit levend melkzuur. Dit kan een groter effect hebben op mensen met een slechte mondhygiëne die regelmatig bewerkte yoghurt eten.

Voedingsadditief met anticariogene eigenschappen

Caseïne-fosfopeptide-amorf calciumfosfaat (CPP-ACP) is in tegenstelling tot fluoride een goedgekeurd voedingsadditief met anticariogene eigenschappen. Het heeft bijna geen effect op de smaak en wordt al toegevoegd aan sommige tandpasta’s en mondspoelingen op de markt.

Het effect van yoghurt met CPP-ACP op tanden

Een studie van de Melbourne Dental School aan de University of Melbourne onderzocht het in vitro-effect van het toevoegen van CPP-ACP aan bewerkte yoghurt met toegevoegde melkzuurbacteriën. Hiervoor werden gedemineraliseerde laesies gecreëerd op 30 getrokken menselijke derde molaren. De monsters werden twee weken blootgesteld aan dagelijks vers kunstmatig speeksel met Danone yoghurt met geen, 0.2% of 0.5% toegevoegde CPP-ACP. De glazuurplaten werden geanalyseerd met microradiografie om veranderingen in diepte van de glazuurlaesies en het mineraalgehalte onder het oppervlak te meten.

Hogere concentratie zorgt zelfs voor remineralisatie

Bij blootstelling aan alleen yoghurt demineraliseerde het glazuur aanzienlijk waardoor grotere laesies ontstonden. Het toevoegen van 0.2% CPP-ACP resulteerde echter in een significante vermindering van de demineralisatie vergeleken met alleen yoghurt. Wanneer de concentratie CPP-ACP werd verhoogd tot 0.5% werd de demineralisatie niet alleen volledig geremd maar was er zelfs sprake van ongeveer 13% remineralisatie van de initiële glazuurlaesies.

Ideaal additief

“De resultaten suggereren dat sommige bewerkte yoghurts met toegevoegde suiker kunnen leiden tot demineralisatie van het glazuur wanneer ze vaak worden geconsumeerd door personen met een slechte mondhygiëne”, concluderen de auteurs. Het toevoegen van CPP-ACP kan mogelijk deze effecten verminderen of helemaal tegengaan. “Deze anticariogene eigenschappen maken het tot een ideaal additief om de cariogeniteit van bewerkte voedingsmiddelen te helpen verminderen”, hopen ze.

Bron:

Journal of Dentistry

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid