9 van de 10 tandheelkundige letsels niet gerapporteerd bij CT scan

9 van de 10 tandheelkundige letsels niet gerapporteerd bij CT scan

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leipzig wordt het overgrote deel van het tandheelkundig letsel niet gerapporteerd bij een full-body CT-scan.

Tandheelkundig letsel is een van de meest voorkomende gezichtsbeschadigingen na een ongeluk. Toch zien radiologen deze verwondingen nog vaak over het oog. Zij hebben vaak maar kort de tijd om veel foto’s te bekijken en zoeken daarbij altijd eerst naar de meest heftige verwondingen. Daardoor komen ze vaak niet toe aan de verwondingen aan het gebit.

“Radiologen moeten meer aandacht geven aan de tanden, aangezien die vaak voorkomen”, zegt Dr. Hans-Jonas Meyer. Hij is werkzaam op de afdeling diagnostiek en interventionele radiologie aan de Duitse Universiteit van Leipzig. Samen met zijn collega’s bestudeerde hij 994 CT scans, uitgevoerd door de ziekenhuis van de universiteit tussen 2006 en 2018. Hun bevindingen werden onlangs gepubliceerd in het European Journal of Trauma and Emergency Surgery.

Van de 995 scans die de onderzoekers doornamen, vonden zij er in 127 tandheelkundig letsel. In eerste instantie vonden de radiologen bij het analyseren van de scans slechts 15 keer tandheelkundig letsel. Dat houdt dus in dat 88% van de dentale verwondingen in eerste instantie niet werden gerapporteerd.

Bij letsels die in eerste instantie wel werden gerapporteerd door radiologen ging het voornamelijk om patiënten die ernstige verwondingen hadden in de buurt van de mond. Volgens de onderzoekers komt dit doordat deze letsels makkelijker te detecteren zijn.

De meest voorkomende bevindingen waren losgeraakte tanden en gebroken kronen, die optraden bij respectievelijk 49 en 46 patiënten. Andere bevindingen waren onder meer wortelfracturen, extrusies en intrusies.

“Radiologen die full-body CT scans rapporteren moeten bewust zijn van de mogelijke tandheelkundige letsels om hun bevindingen naar behoren te rapporteren”, aldus Meyer en zijn collega’s.

Bron:
Springer Link

 

 

Lees meer over: Röntgen | Digitale tandheelkunde, Thema A-Z