Menselijk genoom en oraal microbioom uit 5.700 jaar oud berkenkauwgum gehaald

Uit een 5.700 jaar oud type kauwgum zijn een compleet menselijk genoom, orale microben en menselijke ziekteverwekkers gehaald. Het resultaat benadrukt het potentieel van gekauwd berkenpek als een bron van oud DNA.

Berkpek uit Denemarken

Het berkenpek, waarop men toen kauwde zoals wij nu op kauwgum doen, werd door archeologen gevonden tijdens opgravingen in Syltholm in het zuiden van Denemarken. Volgens de onderzoekers is dit de eerste keer dat wetenschappers een compleet menselijk genoom uit een andere bron dan botten hebben verkregen, zeggen ze in Nature Communications. Genomica-onderzoek is essentieel in ons begrip van de menselijke prehistorie, maar is erg afhankelijk van de beschikbaarheid van bruikbare monsters. Dit type monster laat grote potentie zien.

Vrouwelijke jager-verzamelaar uit Europa

Na de extractie van het DNA hebben de wetenschappers ontdekt dat de persoon die de berkenpek kauwde een vrouw was. Ze is genetisch gezien meer verwant aan de westerse jagers en verzamelaars van het vasteland van Europa dan die in centraal Scandinavië woonden. Hoewel de leeftijd van de vrouw onbekend is, valt er wel wat te zeggen over haar uiterlijk. Ze had waarschijnlijk een donkere huid, donkerbruin haar en blauwe ogen.

Maaltijd bestaande uit hazelnoten en eend

Naast de menselijke overblijfselen konden de wetenschappers ook DNA-fragmenten van verschillenden bacterie- en virale soorten identificeren, onder andere van het Epstein-Barr virus. Ook zaten er resten in van planten en dieren als hazelnoten en eenden. Mogelijk is het DNA afkomstig van een recente maaltijd.

Pathogenen elimineren

De onderzoekers denken door het bestuderen van kauwgum als deze de samenstelling van voorouderlijk microbioom en de evolutie van menselijke pathogenen beter te begrijpen. Uiteindelijk hopen ze dat het onderzoeken van tandvlees hen zal kunnen helpen met het voorspellen van het gedrag van ziekteverwekkers. In de toekomst ontstaat dan misschien de mogelijkheid om de pathogenen te beperken of elimineren.

Bron:
Nature Communications

 

 

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z