Mogelijk doelwit voor immunotherapie voor orale kankers ontdekt

Mogelijk doelwit voor immunotherapie voor orale kankers ontdekt

Onderzoekers geloven dat ze voor het eerst hebben vastgesteld hoe een omgevingsreceptor de immuunrespons onderdrukt bij patiënten met mondkanker. Het verwijderen van de aryl-koolwaterstofreceptor (AhR) uit kwaadaardige cellen droeg bij aan een gebrek aan tumorgroei bij muizen. Deze resultaten hebben belangrijke implicaties voor het begrijpen van de biologie van immunosuppressie bij kanker en voor het inzetten van de AhR voor immunotherapie bij kanker.

Belangrijke behandeling tegen kanker

Immuuncontrolepuntremmers zijn naar voren gekomen als belangrijke therapieën voor verschillende soorten kanker, waaronder oraal plaveiselcelcarcinoom (OSCC). Echter reageert momenteel slechts een minderheid van 30% van de patiënten op een dergelijke therapie. Daarom is het nodig om nieuwe immunotherapiedoelen te identificeren.

Geen kankergroei bij cellen zonder receptor

Onderzoekers van de Boston University School of Public Health hadden als hypothese dat AhR een centrale speler is in de regulatie van meerdere immuuncontrolepunten bij OSCC. Om dit idee te testen voerden ze een experiment uit met muizen die ongewijzigde orale kankercellen hadden of transplantatie van cellen zonder AhR. De tweede groep muizen vertoonde geen tumorgroei binnen zestig dagen terwijl dit wel het geval was bij de muizen met ongewijzigde tumorcellen, schreven de auteurs in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Tumorspecifieke immuunrespons

Bovendien had de veranderde celgroep een tumorspecifieke immuunrespons die werd gekenmerkt door een afname van meerdere immuuncontrolepunten op kwaadaardige en/of immuuncellen. De onderzoekers ontdekten ook dat wanneer de muizen met AhR-negatieve cellen een quasivaccinprotocol kregen ze een zeer effectieve respons hadden op de kwaadaardige kankercellen.

Veelbelovend nieuw doelwit

De bevindingen bieden nieuw inzicht in de biologie van immunosuppressie bij kanker. Ook suggereren ze dat AhR een veelbelovend nieuw doelwit zou kunnen zijn voor immuuntherapie bij kanker, waardoor de resultaten voor patiënten met oraal plaveiselcelcarcinoom en andere kankers mogelijk verbeteren. “We kunnen zien hoe een dergelijk nieuw medicijn kan worden gebruikt bij de preventie, interceptie of behandeling van kanker”, aldus een van de onderzoekers in een persbericht.

Bron:
Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

 

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z