Bijna drie keer groter risico op overdosis na voorschrijven opioïden door tandarts

Bijna drie keer groter risico op overdosis na voorschrijven opioïden door tandarts

Het risico op een opioïdenoverdosis is bijna drie keer groter voor patiënten die opioïden krijgen voorgeschreven na een tandheelkundige ingreep vergeleken met patiënten die dit niet krijgen, volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Preventive Medicine. Daarnaast kan het risico op overdosis verdubbelen voor familieleden van die patiënten.

Opioïden nog steeds vaak voorgeschreven

Hoewel paracetamol en ibuprofen effectieve analgesie bieden voor de meeste tandheelkundig ingrepen is het voorschrijven van opioïden door Amerikaanse tandartsen nog steeds gebruikelijk. Het verminderen van het onnodig voorschijven van opioïden is cruciaal gezien de nadelen ervan, waaronder aanhoudend.

Onnodige voorschriften verminderen

Begrijpen of er een verband bestaat tussen het voorschrijven van opioïden in de tandheelkunde en een verhoogd risico op overdosis bij patiënten en hun families, die mogelijk toegang tot de medicijnen hebben, kan helpen om onnodige voorschriften te verminderen. Om dit te onderzoeken beoordeelden onderzoekers van de University of Michigan 8,5 miljoen tandheelkundige procedures die tussen 2011 en 2018 plaatsvonden. Voor zowel de patiënt- als familieanalyse werden gegevens van openbare en particuliere verzekeringen gebruikt.

Verband medicatie en overdosis

De onderzoekers analyseerden procedures waarbij een patiënt binnen drie dagen na een procedure ten minste één recept voor opioïden ontving. Met behulp van logistische regressie evalueerden ze het verband tussen blootstelling aan de medicatie en ten minste één overdosis binnen 90 dagen na een procedure. Vervolgens berekenden ze het gemiddelde marginale effect van de blootstelling. Dit geeft de verandering in waarschijnlijkheid van de uitkomst weer als iedereen versus niemand na de procedure minstens één recept kreeg.

Kwart van patiënten kreeg opioïden voorgeschreven

Van alle patiënten kreeg ongeveer een kwart opioïden voorgeschreven, waaronder oxycodon. De meest gebruikelijk procedure was een probleemgerichte beperkte mondelinge evaluatie, vaak een evaluatie van acute tandpijn. De volgende meest voorkomende procedures waren het trekken van tanden en endodontie.

Bijna drie keer zo groot risico

In totaal waren er 2.682 overdosisgevallen binnen 90 dagen na een tandheelkundige ingreep. Voor gevallen met en zonder opioïdenvoorschrift was dit risico achtereenvolgend 5,8 en 2,2 per 10.000 procedures.

Kinderen van patiënten

De familieanalyse omvatte bijna 3,5 miljoen procedures. Het 90-dagenrisico op overdosering bij een familielid was 1,7 per 10.000 procedures met een opioïdenvoorschrift, vergeleken met 1,0 per 10.000 voor degene zonder. Zo’n 42% van de familieleden die een overdosis kregen waren de kinderen van de patiënten, schreven de auteurs.

Meer studies nodig

Een beperking van de studie was dat er geen gegevens beschikbaar waren over ras, inkomen en niet-gediagnosticeerde stoornissen in het gebruik van verdovende middelen. Deze factoren kunnen allemaal de kans op het voorschrijven van opioïden en overdosering beïnvloeden. Volgens de auteurs zouden er meer studies moeten worden voltooid om te bepalen welke richting opioïde-initiatieven en -beleid moeten volgen om onnodig voorschijven te helpen verminderen.

Nadelen van opioïden

De “bevindingen onderstrepen verder het belang van het vermijden van onnodig voorschrijven van opioïden. […] Deze studie draagt bij aan de groeiende hoeveelheid literatuur die de nadelen van het voorschrijven van opioïden aantoon”, concluderen de onderzoekers.

Bron:
American Journal of Preventive Medicine 

 

 

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z