Preventieve mondzorg in bejaardentehuis
De inwoners van een aantal Zwitserse bejaardentehuizen krijgen met een nieuw ingevoerd project zes maanden mondzorg, zonder het huis te hoeven verlaten. Met dit project heeft het tehuis een primeur. Dit project heeft als doel om eventuele toekomstige tandheelkundige problemen bij ouderen beter te kunnen voorkomen.
Nieuw project door Zwitserse tandheelkundige vereniging
Bij vele ouderen staat het niet al te best gesteld met hun gebit, wat voor SSO Graubünden, de Zwitserse tandheelkundige vereniging, reden was om een nieuw project op te zetten. Bij dit project profiteren bewoners, met beperkte mobiliteit, van verschillende bejaardentehuizen in de regio Chur Cadonau van mondzorg aan huis.
Slechte mondhygiëne bij ouderen
Aan het begin van het verblijf in een bejaardentehuis hebben vele senioren nog hun eigen tanden. Echter, wat vaak gebeurt is dat het langzaamaan lastiger wordt voor de mensen om hun tanden goed te poetsen, waarmee hun gezonde gebit geleidelijk minder wordt. De verzorgers zijn vaak niet goed genoeg in staat om dit te voorkomen, vanwege tijd- of kennisgebrek.
Verzorgen en instrueren
Omdat een slechte mondhygiëne, vooral bij ouderen, veel problemen kan opleveren heeft SSO Graubünden bij alle verpleeghuizen in de regio Chur Cadonau hoofdtandartsen aangewezen voor de noodgevallen in deze tehuizen. Naast het verzorgen van de patiënten zijn deze artsen verantwoordelijk voor het instrueren van het verplegend personeel wat betreft de mondzorg van hun cliënten.
Toenemende vraag naar zorg
Naar verwachting zal de komende jaren de vraag naar extra mondzorg alleen maar blijven stijgen. De Zwitserse tandheelkundige vereniging ziet dentale zorg voor ouderen niet als een voorrecht, maar als verplichting. De SSO hoopt dan ook met dit project de algemene kwaliteit van zowel het gebit als het leven van de ouderen te verbeteren. Naast het werken aan dit project werkt de SSO onder andere voorbeeld zorgconcepten of opleidingsmateriaal voor zorgverleners uit.
Bron: ZWP