ANT: keuzevrijheid patiënten in geding door dreigend tekort tandartsen

Keuze

“Grote groepen patiënten dreigen straks voor hun tandartszorg alleen nog maar te kunnen kiezen voor een borende mondhygiënist of een buitenlandse tandarts. Dat is het gevolg van bewust overheidsbeleid, waarbij al jaren structureel te weinig Nederlandse tandartsen worden opgeleid”, zegt de ANT in haar persbericht van vandaag.

Tekort aan tandartsen ten koste van keuzevrijheid
De ANT voorziet een tekort aan tandartszorg door pensionering van ruim een derde van de huidige tandartsen in de komende tien jaar. “Met de inzet van vele gesubsidieerde buitenlandse tandartsen en een radicale stelselwijziging die van de mondhygiënist de poortwachter van de patiënt maakt, wil VWS dit tekort op de goedkoopst mogelijke wijze oplossen”, licht ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes toe. “Dit gaat ten koste van de keuzevrijheid van patiënten en leidt tot chaos in onze goed georganiseerde mondzorg.”

Uit onderzoek van Flycather, in opdracht van de ANT, onder ruim 1.000 consumenten en 600 tandartsen blijkt dat Nederland geen vertrouwen heeft in de door minister Schippers voorgenomen taakherschikking. Volgens dit onderzoek hebben Nederlanders alleen vertrouwen in de tandarts (98%) als het om het boren gaat. Ook voor het plaatsen van verdovingen (94%) en interpreteren van röntgenfoto’s (91%) hebben consumenten voorkeur voor de tandarts. Voor het reinigen van het gebit en verwijderen van tandsteen krijgt de mondhygiënist de voorkeur (70%). “

Kamerdebat op 3 oktober
Vandaag vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over het plan van minister Schippers om de bevoegdheden van mondhygiënisten te vergroten. “Het is de ANT een doorn in het oog dat het ministerie van VWS het tandartsentekort wil oplossen met een nieuw experiment in de mondzorg, naast een steeds grotere instoom van in het buitenland opgeleide tandartsen. Daarvan zijn er momenteel 3.000 geregistreerd en dit aantal blijft groeien”, aldus de ANT.

Vaartjes: “Ruim de helft (220) van alle nieuwe tandartsregistraties komt voor rekening van in het buitenland opgeleide tandartsen. Ook minister Schippers steunt deze ‘gratis’ opleiding. Naast praktische bezwaren als taal en verschillen in opleiding en cultuur, is het echter vooral ironisch om te zien dat uiteindelijk de belastingbetaler hiervoor opdraait. Dankzij de zogeheten expat-regeling kosten buitenlandse tandartsen de Nederlandse schatkist jaarlijks meer dan € 20 miljoen. Hiervoor kunnen jaarlijks 60 tot 70 Nederlandse tandartsen worden opgeleid, ruimschoots genoeg voor het tekort. Het beleid van minister Schippers blijkt nu ‘al goedkoop is duurkoop’ te zijn.’’

Kwaliteit er ervaring
Uit het onderzoek van Flycather blijkt dat consumenten een mondzorgverlener vooral kiezen op basis van kwaliteit en ervaring. “Consumenten vinden dat mondhygiënisten niet over de juiste opleiding beschikken om het ‘tandartsvak’ uit te voeren (71%). Op de vraag of men zou overwegen om een gaatje niet door een tandarts maar een mondhygiënist te laten boren als die laatste dat 10 procent goedkoper zou kunnen doen, antwoordde 87 procent van de respondenten dat ze in dat geval alsnog de voorkeur geeft aan behandeling door een tandarts. Daarnaast is 44 procent van de respondenten bereid meer te betalen voor behandeling door een tandarts dan door een mondhygiënist”, geeft de ANT aan.

Tandartsen tegen plannen minister
Volgens het onderzoek is 96% van de tandartsen tegen het plan van minister Schippers. Tandartsen hebben hierbij vooral zorgen over de patiëntveiligheid (87%) en stijgende zorgkosten (57%).
Van de ondervraagde tandartsen zou 40% borende mondhygiënisten wel toestaan als tandarts en mondhygiënist onder één dak werken onder eindverantwoording van de tandarts. 58% van de tandartsen is helemaal geen voorstander van mondhygiënisten die boren. Als mogelijke gevolgen van de taakherschikking noemen tandartsen het afnemen van de kwaliteit van mondzorg (89%) en verslechtering van de samenwerking tussen tandarts en andere mondzorgprofessionals (79%).

Interview op BNR Nieuwsradio
ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes werd vandaag geïnterviewd door BNR Nieuwsradio over de plannen van minister Schippers voor taakherschikking in de mondzorg. Beluister het interview
Fragment tussen 0:00-3:47.

Lees meer over: Taakdelegatie | Taakherschikking, Thema A-Z