Verhoogd risico op hartziektes bij onbehandelde tandontstekingen

hartziektes

De kans op hartziekten is bijna drie keer zo hoog als tandontstekingen onbehandeld blijven. Dit blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Helsinki.

Onderzoek
De onderzoekdeelnemers waren 508 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 62 jaar. Recentelijk werden de uitkomst ook gepubliceerd in het Journal of Dental Research vanwege de significante uitkomst. De patiënten met tandontstekingen bleken 2.7 keer meer kans te hebben op hart- en vaatziektes. Dit verband werd met name aangetoond voor de meest voorkomende en levensbedreigende coronaire hartziektes die een hartinfarct kunnen veroorzaken.

Belang regelmatig controle-bezoek en tandonderhoud
Directeur van de Britse Oral Health Foundation, Dr. Nigel Carter, sprak zijn zorgen uit over de uitkomst van het onderzoek: “De uitkomst van dit onderzoek is zeer ernstig gezien tand-ontstekingen in eerste instantie voortkomen uit achterstallig gebitsonderhoud en hoge consumptie van suiker. De belangrijkste tekenen van wortelontstekingen zijn pijn en zwellingen, desondanks kunnen ontstekingen toch onopgemerkt blijven wat kan resulteren in het verergeren van de ontsteking. Goede mondzorg is dus belangrijk en kan ontsteking voorkomen.”

Verband tandvleesaandoening en hart- en vaatziektes
De uitkomst van dit onderzoek draagt bij aan het eerder aangetoonde verband tussen tandvleesaandoeningen en een verhoogd risico op hart- en vaatziektes. Patiënten met een tandvleesontsteking hebben twee keer meer kans op het ontwikkelen van hartziektes. Eerder zijn er ook links gelegd tussen mondaandoeningen en ziektes als Alzheimer en diabetes. Het belang van goede mondzorg is dus vitaal voor de gezondheid. De Oral Health Foundation spoort alle onderzoekers aan die meer onderzoek willen doen in dit vakgebied, het is belangrijk om meer bewustzijn onder patiënten te creëren en hier meer kennis over te krijgen.

Bron:
Journal of Dental Research
Oral Health Foundation

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z