Augurken in de strijd tegen tandbederf

Augurken in de strijd tegen tandbederf

Een bacteriestam die wordt aangetroffen in Sichuan-augurken kan tandbederf voorkomen volgens een recent gepubliceerde dierstudie in Frontiers in Microbiology. Lactobacillus plantarum K41 remt de groei van microben die cariës veroorzaken.

Veelvoorkomende ziekte

Tandcariës is een veelvoorkomende orale ziekte die wordt veroorzaakt door een reactie tussen zuurvormende bacteriën en fermenteerbare koolhydraten. De last van cariës wordt steeds groter met de jaren wanneer het niet wordt behandeld. Tandbederf is een van de meest voorkomende ziekten in de wereld en het is dus van groot belang om methodes te vinden om het te voorkomen.

Gefermenteerde voedingsmiddelen

Augurken zijn traditionele, gefermenteerde voedingsmiddelen die veel door mensen in Zuidwest-China worden gegeten vanwege hun unieke smaak en gunstige eigenschappen. Deze eigenschappen worden verleend door onder andere L. plantarum die bijdragen aan het fermentatieproces.

Studie met Lactobacilli-stammen en ratten

De onderzoekers veronderstellen dat sommige van deze bacteriestammen het orale microbioom beïnvloeden en cariës helpen voorkomen. Ze onderzochten het remmende effect van 54 verschillende Lactobacilli-stammen geïsoleerd uit 14 soorten Sichuan-augurken op tandcariës. Twee groepen ratten werden geïnfecteerd met Streptococcus Mutans om tandbederf te versnellen waarna sommige dieren L. plantaram K41 kregen.

K41 remt groei tandcariës en heeft hoge tolerantie

De auteurs schrijven dat “L. plantarum K41, geïsoleerd uit traditionele Sichuan-augurken, effectief de vorming van S. mutans biofilm remde en dus een potentieel remmend effect bezit op tandcariës in vivo”. De groei van S. mutans werd met 98% geremd en dieren met het probioticum kregen tot 30% minder caviteiten. De stam had ook een hoge tolerantie voor zuren en zout.

Tekortkomingen

In deze studie werd de invloed van de bacteriestam op laesies in dentine en wortelcariës niet geëvalueerd. Ook bewijzen de bevindingen de relatie tussen deze specifieke stam en wortelcariës niet.

Meer onderzoek nodig

Het effect van L. Plantarum K41 moet verder worden onderzocht volgens de onderzoekers. Ze schrijven dat deze bacteriën “een mogelijke alternatieve strategie voor de bestrijding van orale biofilm/tandplak en cariës” biedt.

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid