Waarom houden kinderen niet van groenten? Misschien komt het door hun speeksel

Waarom houden kinderen niet van groenten

De afkeer van kinderen van sommige rauwe groenten, zoals broccoli en kool, kan verband houden met de speekselproductie van hoge niveaus van vluchtige zwavelverbindingen. Dat blijkt uit onderzoek dat op 22 september is gepubliceerd in de Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Bovendien produceren kinderen en hun ouders vergelijkbare niveaus van de onaangename zwavelgeuren, wat aangeeft dat ze mogelijk orale microbiomen delen, schrijven de auteurs.

Groenten uit de kruisbloemenfamilie bevatten de verbinding S-methyl-L-cysteïnesulfoxide. Deze stof produceert een krachtige, zwavelachtige geur wanneer ze wordt geactiveerd. De orale microbiomen van sommige mensen produceren een enzym dat de stof activeert. Daarom vinden sommige mensen bepaalde groenten viezer dan andere mensen.

Eerdere studies hebben aangetoond dat volwassenen verschillende niveaus van dit enzym in hun speeksel hebben. Het is echter onduidelijk of kinderen ook verschillende niveaus van het enzym hebben en of dit hun voedselvoorkeuren beïnvloedt.

Onderzoeksresultaten

Om de primaire geur-actieve stoffen in rauwe en gestoomde bloemkool en broccoli te identificeren, gebruikten de onderzoekers gaschromatografie-olfactometrie-massaspectrometrie. Vervolgens vroegen ze 98 paar ouders en kinderen (leeftijd 6 t/m 8) om de belangrijkste geurverbindingen te beoordelen.

Dimethyltrisulfide was de minst geliefde geur van kinderen en volwassenen. De onderzoekers mengden vervolgens rauw bloemkoolpoeder met speekselmonsters en analyseerden de geproduceerde vluchtige stoffen.

Meestal hadden kinderen en hun ouders vergelijkbare niveaus van vluchtige zwavelproductie. Dat komt waarschijnlijk doordat ze vergelijkbare microbiomen hebben.

Kinderen van wie het speeksel grote hoeveelheden vluchtige zwavelverbindingen produceerde, hadden het meest een hekel aan rauwe groenten uit de kruisbloemenfamilie. Dit was echter niet het geval bij volwassenen, wat aangeeft dat ze de smaak na verloop van tijd kunnen verdragen.

Bron:
Journal of Agricultural and Food Chemistry

Lees meer over: Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid