Mindfulness, vitaal en met plezier op het werk

Mindfulness, vitaal en met plezier op het werk

Doorlopend in contact met mensen, collega’s, leidinggevende, patiënten en ouders. Werken onder tijdsdruk, pauzes die erbij inschieten, overwerk. Zitten in ongunstige houdingen of langdurig statisch, spierpijnen in rug, nek, schouders, arm of handen. En ook de aandacht die patiënten vragen kan veel spanning opleveren. Daarbij kunnen er privé ook drukke tijden zijn waardoor je niet meer aan jezelf toekomt.

Iedereen ervaart de plezierige en onplezierige kanten van werk en de daarbij komende negatieve stress. Maar iedereen ervaart dit anders en gaat er anders mee om. Hoe kan dat? En hoe kun je dit aanpakken? In onderstaand artikel wil ik je meenemen naar oefeningen uit de mindfulness, die goed toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Zeker geen wondermiddel, maar door regelmatig te oefenen, krijg je meer bewustzijn en aandacht voor je lichaam, je geest en je gevoelens en leer je effectiever omgaan met de stress. De zintuigen spelen hierin een grote rol.

Zelfreflectie

Mindfulness vindt zijn oorsprong in het boeddhisme en is door Jon Kabat-Zinn in een acht weekse geprotocolleerde training ontwikkeld. Mindfulness is bewustwording dat ontstaat door aandacht, doelgericht, op dit moment, zonder oordeel waarbij je jezelf onderzoekt, begrijpt en vanuit wijsheid een keuze maakt.

In termen van nu: zelfreflectie op precies datgene wat je nu ervaart, dus niet wat je ervan vindt of verklaart of automatisch gedrag. Vanuit deze bewustwording een weloverwogen keuze maken die jou gaat helpen. Het klinkt eenvoudig, dat is het zeker niet.

Mindfulness kennismakingsoefeningen

Onderstaande oefeningen zijn een kennismaking met mindfulness en beogen niet de effecten te hebben van een gehele 8 weekse training.

Bewuste Adempauzes nemen

Een reflectiemoment of een korte meditatie door te concentreren wat jij ervaart. Zowel 1 minuut als 3 minuten zijn waardevol om op te laden, te herstellen en te reflecteren.

Een lichaamsminimeditatie

Terwijl je dit leest, zit je misschien en kun je dit nu ter plekke uitvoeren.

Je kunt de aandacht nu brengen naar je zithouding, de voeten op de grond, het contact van de bovenbenen en de billen met de stoel, de rug tegen de leuning van de stoel. Neem waar wat je voelt in je lichaam, zonder uitleg of oordeel. Dan volg je de beweging van de ademhaling, de borst, de buik, de flanken de in- en de uitademing. Je volgt de beweging met aandacht een aantal keren. En daarna breng je de aandacht naar je hele lichaam zoals je hier nu zit. En sluit de oefening af.

Wat heb je ervaren? Ongemak in je lichaam? Dwaalde je af? Had je gedachten? Dat is normaal, reflecteer op hoe het nu is en het kan zijn dat je signalen uit je lichaam zoals bijvoorbeeld spanning of pijn in de rug of nek hebt ervaren. Dan kun je voor jezelf een keuze maken of jij hierop actie wilt ondernemen zoals bijvoorbeeld oefeningen doen, beter op de werkhouding letten, spanningen bespreken, een afspraak maken met een paramedicus of de sport weer gaan oppakken.

Dwaalde je steeds af? Dan kun je reflecteren op waar je gedachten bij waren, bij thuis, naar wat er zojuist gebeurd was of wat je nog gaat doen?

Door een lichaamsminimeditatie wordt je keuzevrijheid groter, het geeft ruimte in je hoofd, je ontwikkelt overzicht, werkt effectiever samen en ook op persoonlijk vlak is er minder stress.

Een wandelminimeditatie

Wees je bewust van je stappen als je in de praktijk naar de wachtkamer loopt, voel je voeten, de afwikkeling van de voeten, van de hak naar de voorvoet, rechts, links, recht, links……
Je aandacht is bij het lichaam en niet bij de vorige behandeling, contact met de patiënt, het gesprek of wat je nog gaat doen.

Je neemt de gevoelens en gedachten minder mee bij de behandeling van de volgende patiënt, je zorgt voor herstel, telkens weer. Het loslaten van ervaringen gedurende de dag. Aan het eind van de dag kun je nog eens terugkijken, voelen hoe het nu met je is en welke gedachten er nog in je hoofd spelen. Kort en bewust even wandelen in de pauze of na het werk zorgt voor een effectief reflectie- en herstelmoment.

Een uitzichtminimeditatie

Een bewuste nieuwsgierige blik naar buiten richten en de focus houden op wat je ziet. Ver weg, dichtbij. Bomen, bladeren, beweging, licht, schaduw, kleuren, wolken, zon of iets anders. Alleen waarnemen wat je ziet, zonder te gaan dagdromen of je gedachten af te laten dwalen. Volg 1 minuut wat er aan je voorbij trekt.
Kijk voor jezelf welke oefening het beste bij je past. Doe de oefening meerdere keren zodat je er vaardiger in wordt. Oefening baart kunst. Met aandacht en bewustwording kun je als professional competent worden en je ontwikkelen in zelfzorg, de juiste keuzes maken voor lichaam en geest, zodat je vitaal en met plezier blijft werken in de praktijk.

 

Door:
Kitty-JacobsKitty Jacobs. Sinds 1980 werkzaam als oefentherapeut Mensendieck, nu als docent Oefentherapie Hogeschool van Amsterdam en als ergonomisch adviseur in mondzorgpraktijken. Zij werkte van 2008 tot 2018 op het ACTA als Docent Ergonomie. Zij is coach en gecertificeerd mindfulnesstrainer (VMBN cat.1). Coacht zowel groepen als individuen preventief als curatief met zowel fysieke als mentale problematiek. Kwaliteitsgeregistreerd oefentherapeut, www.trihodos.nl.

Lees meer over: Thema A-Z, Werken met plezier