Zorg pleit voor behoud van tolkendiensten
Koepels van artsen en andere zorgprofessionals boden gisteren een petitie aan minister Schippers van VWS aan. Zij vragen haar om af te zien van haar voornemen om de bestaande vergoeding voor de tolk- en vertaaldiensten per 2012 af te schaffen.
De zorgprofessionals vinden het voornemen van de minister slecht voor de kwaliteit van de zorg, slecht voor de volksgezondheid en ook het argument van kostenbesparing geldt niet. Ondertekenaars van de petitie zijn: artsenorganisatie KNMG, het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Landelijke Huisartsenvereniging, NIGZ, verloskundigenorganisatie KNOV en GGD Nederland.
‘Eigen verantwoordelijkheid’
Schippers vindt dat patiënten zelf verantwoordelijk zijn om Nederlands te spreken of een tolk te regelen. Die verantwoordelijkheid ligt echter bij de arts, zo stellen de ondertekenaars van de petitie. Immers, de dokter kan zonder tolk niet voldoen aan de wettelijke verplichting om zorg te leveren die aan de eisen in de Kwaliteitswetten voor de zorg voldoet. Wanneer er geen tolk ingeschakeld kan worden blijft de arts in gebreke.
Risico’s
Het werken zonder tolken zal zorgen voor een toename van risicos voor de volksgezondheid. Het vóórkomen van veel infectieziekten hangt samen met internationalisering en migratie. Juist in deze situaties zijn bron- en contactopsporing, leefregels, snelle medische interventies en goed geneesmiddelengebruik essentieel. Het niet, te laat of onvoldoende voorhanden hebben van tolken/vertaaldiensten is niet alleen een bedreiging voor de mensen die het betreft, maar voor alle Nederlanders.
Toename
De ondertekenaars van de petitie verwachten dat het aantal medische onderzoeken zal toenemen. Hulpverleners zullen voorafgaande aan een behandeling eerst de voorgeschiedenis en relevante omstandigheden willen weten alvorens tot behandeling over te gaan. Als taal een barrière is, zal de medische diagnostiek toenemen.
Bron:
Zorgvisie.nl
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!