20 maart – Wereld Mondgezondheidsdag 2024

Ieder jaar organiseert de FDI World Dental Federation de Wereld Mondgezondheidsdag: een dag om mensen te herinneren aan het belang van goede mondverzorging. Het thema van de World Oral Health Day 2024 is ‘A happy mouth is… A happy body’.

De campagne gaat over de invloed van gezondheid van je mond op de rest van je lichaam.

Waarom een dag voor de mondgezondheid?

Maar liefst 90% van de wereldbevolking krijgt op een gegeven moment in het leven te maken met een vorm van een gebitsaandoening. In veel gevallen zijn deze aandoeningen echter goed te voorkomen of te behandelen door een goede dagelijkse mondverzorging. Om mensen hiervan bewust te maken wordt jaarlijks de World Oral Health Day (WOHD) georganiseerd.

Wereld Mondgezondheidsdag in Nederland

In Nederland grijpt de KNMT de Wereld Mondgezondheidsdag aan om adviezen te delen voor een gezonde mond, en dan in het bijzonder voor de allerkleinsten. Nog te vaak komen zij niet in aanraking met de tandarts. Daarom geven tandartsen, consultatiebureaus en de kinderopvang aan jonge ouders de belangrijkste tips om goed voor de mond van hun kind te zorgen en laten we weten dat bezoek aan de tandarts voor kinderen tot 18 jaar in de basisverzekering zit. De KNMT heeft een aantal uitingen (poster, tekst voor e-mailnieuwsbrieven e.d.) gemaakt die speciaal inspelen op mensen met lagere gezondheidsvaardigheden, omdat informatie hen soms moeilijk bereikt.

Week van de Mondhygiënist met start publiekscampagne

De beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten organiseert van maandag 18 tot en met zondag 24 maart de Week van de Mondhygiënist Tijdens deze week start NVM-mondhygiënisten een online publiekscampagne die zich specifiek richt op ouders met kinderen tot 12 jaar. Daarnaast is er voor kinderen een online game ontwikkeld om het belang van preventieve mondzorg te benadrukken.

Bron:
World Oral Healthday.org
nvmmondhygiënisten.nl
KNMT.nl

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z
Internale Dental Show 2017

Duitse minister opent Internale Dental Show 2017

Op 21 maart 2017 zal het hoogtepunt van de tandheelkundige industrie voor de 37e keer plaatsvinden: de International Dental Show (IDS). De Duitse minister van Volksgezondheid, Hermann Gröhe, opent de show in Keulen.

Duitse minister opent Internale Dental Show 2017
Op 21 maart 2017 zal het hoogtepunt van de tandheelkundige industrie voor de 37e keer plaatsvinden: de Internationale Dental Show (IDS). De Duitse minister van Volksgezondheid, Hermann Gröhe, opent de show in Keulen.

Verheugd
“We zijn zeer verheugd dat minister Gröhe deze 37e tandheelkundige internationale tentoonstelling met zijn bezoek komt eren. Zijn komst benadrukt het belang van IDS in Duitsland en het buitenland”, zegt Dr. Martin Rickert, CEO van de VDDI.

Blijven groeien
De IDS is een top evenement in Keulen waarbinnen al jaren zowel het aantal exposanten als bezoekers blijft groeien. Ook in 2017 verwacht men weer een record aantal.

Opening
De officiële opening vindt plaats om 10.30u tussen de hallen 10 en 11.

Over de IDS
De IDS (International Dental Show) vindt om de twee jaar plaats in Keulen en wordt georganiseerd door de Vereniging ter bevordering van de Dentale Industrie (Gesellschaft zur Förderung der Dental-Industrie mbH – GFDI), de ondernemingen aangesloten bij de Vereniging van Duitse Dentale Fabrikanten (Verband der Deutschen Dental-Industrie e.V. – VVDI) en uitgevoerd door de Koelnmesse GmbH.

Bron:
IDS

 

 

 

Lees meer over: Actueel
World Oral Health Day

20 maart 2017: World Oral Health Day – Live Mouth Smart

Dit jaar zal de World Oral Health Day wereldwijd gevierd worden op 20 maart. De World Dental Federation heeft dit initiatief in 2013 opgezet om mensen bewust te maken van het belang van goed mondgezondheid.

Thema
20 maart zal dan ook in het teken staan van het verbeteren van mondgezondheid, met dit jaar het thema: Live Mouth Smart. Het doel is om mensen inzicht te geven in de controle die ze hebben over de gezondheid van hun eigen mond. Dit om te laten zien dat een goede gezondheid van de mond, op welke leeftijd dan ook, zeer belangrijk is.

Tips
Op de website zijn een aantal tips te vinden om ‘Mouth Smart’ te leven:

  • Tip 1: Zorg voor een goede routine in mondgezondheid: van jongs af aan is het al belangrijk om regelmatig op controle te gaan zodat je hier op oudere leeftijd plezier van kunt hebben.
  • Tip 2: Stel je eigen mondgezondheid veilig.
  • Tip 3: Probeer risico-factoren te vermijden: zoals tabak en alcohol of diëten met veel suiker.
  • Tip 4: Begrijp dat mondgezondheid veel meer is dan een mooie glimlach.
  • Tip 5: Neem zelf deel aan activiteiten op de World Oral Health Day.

Deelnemen
Er zijn verschillende manieren om de World Oral Health Day te promoten in uw praktijk en zelf mee te doen. Via de website van World Health Day is het mogelijk om het logo van de WOHD te downloaden in het Nederlands. Ook zal er binnenkort een optie komen om zelf een poster te ontwerpen, of kies uit een van de 6 poster designs die door de WOHD zelf zijn ontworpen.

Verder worden er in verschillende landen activiteiten georganiseerd maar wordt er ook gestimuleerd om zelf een activiteit te organiseren zoals het organiseren van een evenement om geld op te halen voor een goed doel.

Bron:
World Oral Health Day

Lees meer over: Actueel, Mondhygiëne, Thema A-Z
Miljoeneninvestering in zorginnovaties

Miljoeneninvestering in zorginnovaties

Private investeerders hebben in het derde kwartaal van het afgelopen jaar wereldwijd 1,46 miljard dollar in de zorg geïnvesteerd. Het geld gaat vooral naar start-ups die zich bezighouden met big data, biotechnologie en online planningsapplicaties. Dit blijkt uit de internationale analyse van private equity door KPMG en CB Insights.

Innovatieve technologie
De resultaten zijn gepubliceerd in de tweede editie van de Venture Pulse Report. Het rapport analyseert de nieuwste wereldwijde trends in durfkapitaalinvesteringen. Hieruit blijkt dat steeds vaker wordt geïnvesteerd in jonge bedrijven met innovatieve technologie.

Nederland
In totaal werd in het derde kwartaal van 2015 174 miljoen euro gestoken in Nederlandse start-ups. Zoals in een innovatief bedrijf in Den Haag die airbags ontwikkelt om heupbreken te voorkomen. Men heeft ook miljoenen geïnvesteerd in een Nederlands bedrijf dat een medicijn ontwikkelt tegen doofheid. Tevens worden er investeringen gedaan in software waarmee bijvoorbeeld eenvoudig afspraken kunnen worden geboekt met zorgverleners. Nieuwe technologie wordt namelijk steeds belangrijker, en private investeerders zijn dan ook bereid om hierin massaal te investeren.

Bron: Zorgvisie.nl

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z
een-schoone-tand-bederft-niet1

Een schoone tand bederft niet

In het boek Een schoone tand bederft niet wordt de geschiedenis van het Ivoren Kruis beschreven in samenhang met ontwikkelingen binnen de preventieve en sociale tandheelkunde in de afgelopen eeuw.

In de eerste helft van de twintigste eeuw werd de mondgezondheid in Nederland steeds slechter. Daarna trad een sterke verbetering op. De tanden werden vaker gepoetst en tandpasta’s werden effectiever door de toevoeging van fluoride. De toegankelijkheid van de professionele mondzorg nam toe door een groter aantal tandartsen en de introductie van mondhygiënisten en preventieassistenten. Veranderingen in de samenleving als geheel, zoals de verhoging van het opleidingsniveau van de bevolking en de toegenomen welvaart, hebben indirect bijgedragen aan de verbeterde mondzorg en mondgezondheid. Auteur dr. Huib Kalsbeek schreef het boek naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het Ivoren Kruis.

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z

Simulatie vereenvoudigd ontwikkeling tandheelkundige producten

Het ontwikkelen van innovatieve tandenborstels en –pasta’s kost veel tijd, vanwege de lange testprocedure. Een nieuwe uitvinding brengt hier echter nu verandering in.

Langdurig proces
Er komt veel kijken bij het ontwikkelen van een nieuw tandheelkundig product. Een tandenborstel of tandpasta kan het gebit op allerlei verschillende manieren beïnvloeden, en moet daarom ook uitvoerig getest worden om er zeker van te zijn dat zo’n product alleen maar goede dingen aanricht, en niks slechts. Dit kan soms heel lang duren.

Simulatie
Een nieuwe simulatie kan hier echter verandering in brengen. De simulatie heeft het vermogen om onder andere de vorm van de borstelharen of de grootte van de slijpende deeltjes in kaart te brengen, inclusief de mogelijkheid om deze met een klik te veranderen. Hierdoor kan de kwaliteit van nieuwe tandheelkundige producten makkelijk worden verhoogd en sneller op de markt worden gebracht.

Kwalitatieve vooruitgang
Het systeem werd ontwikkeld door onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Mechanica van Materialen in Freiburg. “Met onze methode kan een fabrikant van tandheelkundige producten snel, goedkoop en betrouwbaar de invloed van verschillende elementen van het reinigen detecteren,” aldus Dr. Christian Nutto. Dit uit zich vervolgens weer in de kwaliteit van de producten, omdat allerlei mogelijk problemen zo snel en makkelijk kunnen worden opgespoord, voordat een product daadwerkelijk ontwikkeld hoeft te zijn.

Bron: Fraunhofer 

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z

Schokkende hoeveelheid suiker in hete dranken

De FGDP, een Britse beroepsvereniging van tandartsen, is geschokt door de grote hoeveelheden suiker die in verschillende hete dranken blijken te zitten, zoals is gebleken uit een enquête.

Meer dan dagelijkse aanbevolen hoeveelheid
Uit een enquête bij 131 populaire café’s in het Verenigd Koninkrijk is gebleken dat een derde van de onderzochte drankjes wel 100 gram suikers bevatte. Dit is meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suiker voor een volwassene wat niet zou moeten kunnen, aldus de FGDP. Zij stellen voor om zo snel mogelijk grote maatregelen te nemen hiertegen, inclusief een belasting op suiker bevattende drankjes.

Ziek door suiker
“Suiker draagt een groot deel bij aan dagelijkse ziektegevallen, inclusief tandbederf, obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker,” aldus FGDP’s Dr. Mick Horton. Mensen mogen dan wel steeds bewuster zijn van suiker in frisdrank, zij zijn dit hoogstwaarschijnlijk nog niet van diezelfde hoeveelheden suiker in hete dranken.

Label
“Mensen zouden de kans moeten hebben om beter geïnformeerde keuzes te maken, en moeten worden aangemoedigd om gezonde keuzes te maken. Dit soort producten zouden een duidelijk label moeten krijgen met daarop de vermelding van de grote hoeveelheid suiker.”

Overheid
De FGDP denkt dat een belasting op suikerrijke drankjes al zou helpen met het bewegen van mensen richting gezondere alternatieven. Dit niet per sé vanwege de prijs, maar voornamelijk vanwege de boodschap die hierachter verborgen zit.

Bron: Dentistry

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z
eklund-foundation

Eklund foundation website nu online

De stichting “Eklund Foundation for Odontological Research and Education”, opgericht om meer onderzoek en educatie op het gebied van tandheelkunde mogelijk te maken, heeft een nieuwe website gelanceerd; www.eklundfoundation.org.

De Stichting verwelkomt kandidaten uit alle gebieden van tandheelkunde en zal met name prioriteit geven aan projecten die gerelateerd zijn aan parodontologie, implantologie en cariologie. Aanvragen van onderzoekers op een Post Doctoriaal niveau genieten een voorrangspositie in de selectie.

Eklund Foundation zal in de loop van 2016 ongeveer 160.000 EUR / 1,5 MSEK investeren, verdeeld over één groot project en een klein aantal geselecteerde projecten.

Aanvragen voor financiering kunnen worden ingediend van 1 t/m 31 mei 2016. De geselecteerde kandidaten zullen in het najaar van 2016 bekend worden gemaakt.

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z

Oproep: Vragenlijst Kennisagenda Mondzorg voor verbetering tandheelkunde

Het nemen van beslissingen over behandelingen is niet altijd even simpel. Verschillende bronnen geven verschillende informatie, die dan vaak ook weer afwijken van uw eigen kennis of ervaring. Deze kloof tussen praktijk en theorie lijkt steeds groter te worden, terwijl meer overeenkomst hiertussen zou kunnen zorgen voor een hogere kwaliteit mondzorg en meer maatschappelijke waarde van gedaan onderzoek.

Kennisagenda Mondzorg
Het opstellen van een kennisagenda zou dit kunnen verbeteren, waarin mondzorgprofessionals zelf kunnen meedenken over belangrijke onderwerpen en vraagstukken. Meer wetenschappelijk onderzoek zou dit kunnen vergemakkelijken, alleen moeten wetenschappers hier natuurlijk wel voor weten wát er precies onderzocht moet worden.

Belangrijke onderwerpen
Het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) inventariseert waar de meeste mondhygiënisten en tandartsen nou precies tegenaan lopen en probeert zo een lijst op te stellen met de verschillende onderwerpen die het meest aan toekomstig wetenschappelijk onderzoek hebben. Deze lijst zal de Kennisagenda Mondgezondheid vormen.

Vragenlijst
Om deze kennisagenda zo goed mogelijk te vormen en zo compleet mogelijk te maken heeft mondzorg 2020 een oproep uitgezet om zoveel mogelijk tandartsen, mondhygiënisten, (klinisch) tandprothetici, MKA-chirurgen en orthodontisten een vragenlijst te laten invullen. Op deze manier kan de Kennisagenda Mondgezondheid zo representatief mogelijk worden. Achter de kennisagenda zit een projectteam van drie artsen en professoren.

De vragenlijst is gesloten.

Bron: Mondzorg2020.nl

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z

Europees alarm systeem voor niet goed functionerende tandartsen

Het is nu door heel Europa mogelijk om tandheelkundige professionals die eerder werden geband om in een Europees land aan het werk te gaan gelijk te herkennen, door invoering van het European Alert Mechanism.

Melding
Het alarm systeem werd op 18 januari ingevoerd en zorgt ervoor dat binnen drie dagen nadat een tandarts is verboden te werken, maatregelen is opgelegd of geschorst, dit bekend wordt in Europa (European Economic Area, EEA). Op deze manier worden patiënten zoveel mogelijk weerhouden van het krijgen van een onveilige tandheelkundige behandeling.

Hogere standaarden
Dr. Nigel Carter, van de British Dental Health Foundation: “Ook wordt op deze manier voorkomen dat tandheelkundigen die onveilige praktijken uitvoeren niet in staat zijn om door te gaan met hun slechte praktijken door simpelweg naar een andere plek in Europa te verhuizen. Hopelijk lijdt dit tot hogere standaarden in de Europese tandheelkunde.

Tandartstoerisme
Het systeem identificeert tandheelkundigen en hun eventuele restricties. Achtergrondinformatie wordt niet direct gegeven, maar kan wel worden opgevraagd. Op deze manier kunnen hopelijk veel gevallen van tandartstoerisme en daarmee vele risico’s worden voorkomen.

Bron:
British Dental Health Foundation

Lees meer over: Actueel, Kennis, Kwaliteit, Thema A-Z

Yoga voor mondzorgprofessionals

Mondzorgprofessionals krijgen elke dag met fysieke, mentale en emotionele uitdagingen te maken. De omgang met angstige patiënten, lange tijden zittend doorbrengen, de angst van het bezitten van een praktijk enzovoort kunnen soms even allemaal teveel worden en leiden tot angst, boosheid en soms zelfs depressies. Er zijn uiteraard meerdere mogelijkheden om hiermee te kunnen leren omgaan, en een daarvan is yoga.

Technieken van yoga
De basis van allerlei verschillende vormen van yoga is het synchroniseren van het lichaam en de ademhaling. De ademhaling wordt in een bepaald ritme gebracht, wat met verschillende technieken kan worden gedaan. Elke techniek kan worden gebruikt om verschillende effecten te bereiken. De meest bekende is het diep in- en uitademen, waarbij de in- en uitademing even lang duren.

Fysieke voordelen
Dit brengt meerdere fysieke en mentale voordelen met zich mee. Fysieke voordelen kunnen zijn het ontgiften en ontspannen van het lichaam, en meer flexibiliteit. Ook kunnen door middel van yoga onder andere de longen, het hart en het immuun systeem worden versterkt. Yoga kan ook bijdragen aan betere slaap, een lager bloedsuiker niveau en versterking van de botten.

Mentale voordelen
Naast fysieke voordelen, brengt yoga ook veel mentale voordelen met zich mee, zoals een betere concentratie en meer bewustzijn van het heden. Hierdoor wordt de kans kleiner om in stressvolle tijden een negatieve uitbarsting te krijgen, en wordt het veel makkelijker om hier rustig en goed mee om te gaan.

David Hennington, 25 jaar actief als tandarts, 15 jaar actief in yoga, adviseert elke mondzorgprofessional om eens kennis te maken met yoga, om zelf te ervaren hoe dit een positieve uitwerking kan hebben op zowel het werk- als privé leven.

Bron: Hygienetown

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z

Henry Schein voor vijfde keer gekozen als ‘s werelds meest ethische onderneming

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is Henry Schein gekozen als ‘s werelds meest ethische onderneming door het Ethisphere Institute.

De verkiezing is een erkenning van ondernemingen die principes weten te verenigen met actie, zich onvermoeibaar inzetten om vertrouwen te integreren in hun bedrijfs-dna en zodoende helpen vorm te geven aan de industrienormen van de toekomst door de beste praktijken van de toekomst vandaag al te introduceren in hun bedrijfsvoering.

Categorie gezondheidsproducten
Henry Schein is voor het vijfde achtereenvolgende jaar erkend en als enige uit de categorie gezondheidsproducten. “Wij zijn er trots op dat we samen met een aantal wereldwijd succesvolle ondernemingen opnieuw door Ethisphere erkend zijn,” aldus Stanley M. Bergman, voorzitter en algemeen directeur van Henry Schein, Inc. “Bij Henry Schein begrijpen we dat succes meer inhoudt dan mooie cijfers. Al sinds 1932 is ons streven “het goed te doen door het goede te doen”. Daarmee hebben we langdurige economische en maatschappelijke waarde gecreëerd door uitzonderlijke ethische normen te hanteren voor onze bedrijfsvoering en een bedrijfscultuur te creëren die gekenmerkt wordt door zorg.”

Duurzaamheid bij Henry Schein
Bij de kantoren en distributiecentra van Henry Schein ligt de focus op een bewonderenswaardige manier op duurzaamheid. Dit heeft geleid tot allerlei initiatieven, variërend van efficiëntere verlichting, verwarming en airconditioning, beperking van de uitstoot van broeikasgassen, LEED-certificatie enz.”, aldus Timothy Erblich, directeur van Ethisphere.

Bekijk de complete lijst van de World’s Most Ethical Companies van 2016.

Lees meer over: Actueel, Carrière, Thema A-Z
113149030-software-5001

In 2018 moet patiënt eigen medische gegevens kunnen downloaden

Door technische innovaties kunnen ziekenhuizen zich steeds meer gaan focussen op de behoefte van de patiënt. Een van de dingen die hier misschien wel uit voort komt is dat patiënten binnen twee jaar hun eigen medisch dossier moeten kunnen downloaden. Dit wordt dan ook genoemd in de NVZ-strategie ‘Zorg voor 2020’ die NVZ-voorzitter Van Rooy aan Minister Schippers presenteerde.

Patiëntenportal
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) denkt dat het haalbaar is om uiterlijk in 2020 een patiëntenportal te openen, waar klanten onder andere hun medische gegevens, maar ook resultaten van testen, kunnen downloaden. Ook zouden hierin contactgegevens kunnen worden bijgehouden en afspraken worden gemaakt en verzet.

Investeringen
Overleg over de investeringen die gedaan zouden moeten worden om dit te kunnen realiseren zijn druk gaande tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Schippers, Minister van Volksgezondheid: “Investeren in ICT is een ongelooflijk belangrijk thema. Ik deel die commitment en we gaan bekijken hoe we elkaar hierin kunnen ondersteunen. Ik neem die uitnodiging graag aan.”

ICT-oplossingen
In de NVZ-strategie zijn oplossingen in ziekenhuizen door middel van nieuwe technologieën een veel terugkomend thema, al dan niet met veiligheidsgarantie als voorwaarde. Van Rooy: “Door internet en een steeds mondiger wordende patiënt verandert de medische wereld met een niet te onderschatten kracht. Patiënten rekenen op een goede en veilige beschikbaarheid van informatie. Informatieveiligheid moet hierin volkomen gegarandeerd zijn.”

Zorg voor 2020
Naast ICT-oplossingen werden in ‘Zorg voor 2020’ onder andere ook dure medicatie, gezondheidsvaardigheden en meer inzicht met minder registratie belicht.

Bron:
Nederlandse Vereniging van ziekenhuizen

Lees meer over: Actueel, Kennis, Patiëntendossier, Thema A-Z
fortune-2016

Henry Schein voor derde jaar nummer 1 op Fortune lijst World’s most admired companies

Henry Schein staat voor het derde achtereenvolgende jaar op de eerste plaats als groothandel in de categorie Gezondheidszorg in de Fortune lijst World’s Most Admired Companies en al 15 jaar achtereen op deze lijst.

Subcategorieën
Bovendien eindigde Henry Schein ook in alle negen subcategorieën van de branche op nr. 1: innovatie, personeelsmanagement, gebruik van bedrijfsmiddelen, maatschappelijke verantwoordelijkheid, managementkwaliteit, financiële gezondheid, beleggingswaarde op lange termijn, kwaliteit van producten/diensten en wereldwijde concurrentie.

Vereerd
Wij zijn bij Henry Schein vereerd dat we door FORTUNE samen met een aantal wereldwijd toonaangevende bedrijven opnieuw erkend zijn, aldus Stanley M. Bergman, voorzitter en algemeen directeur van Henry Schein, Inc. “Deze erkenning is een eerbewijs aan de toewijding van het Team Schein om onze klanten, leveranciers, investeerders en de maatschappij te dienen, alsmede aan onze filosofie om wereldwijd gezondheid te helpen ontstaan.”

Lees meer over: Actueel, Carrière, Thema A-Z

Eklund Foundation opgericht voor tandheelkundig onderzoek en educatie

In het verlengde van het 50-jarig jubileum van TePe, een familiebedrijf in mondhygiëne producten, doneert de familie Eklund 50 miljoen SEK (bijna 5,4 miljoen euro) aan de nieuwe Eklund Foundation. Deze stichting is opgericht om verder onderzoek en educatie op het gebied van tandheelkunde mogelijk te maken.

“Binnen ons familiebedrijf staat het motto een goede mondgezondheid voor iedereen hoog in het vaandel. We zijn daarom trots op de oprichting van deze stichting, vertelt CEO Joel Eklund. Hij vervolgt: In de afgelopen 50 jaar heeft TePe wereldwijd waardevolle samenwerkingsverbanden opgebouwd met universiteiten, instituten en de dentale professie. Met de stichting willen wij onze waardering uiten en een bijdrage leveren aan de kennisontwikkeling op het gebied van tandheelkunde in de toekomst.

Vanaf het voorjaar 2016 kunnen internationaal de aanvragen voor onderzoek en educatatie ingediend worden. De financiële verdeling zal in de herfst van 2016 plaatsvinden.

Lees meer over: Actueel, Kennis, Scholing, Thema A-Z
Roken

Overheid neemt mogelijk meer maatregelen tegen e-sigaret

In de tweede kamer wordt de mogelijkheid om meer maatregelen tegen elektronische sigaretten te nemen besproken. Onderzoek is gaande over hoeveel schade de damp van deze e-sigaret aanricht voor meerokers.

Onderzoek naar schade
Martin van Rijn, staatssecretaris van volksgezondheid, geeft aan de uitslag van het onderzoek naar de schadelijkheid van de damp in april te verwachten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Strengere richtlijnen
De staatssecretaris verdedigde zijn plan om ook voor het kopen van een e-sigaret een minimumleeftijd van 18 jaar in te voeren in de Tweede Kamer. Ook wil hij strengere richtlijnen voor te verdampen ingrediënten van de vloeistoffen in de e-sigaret.

Opstapje naar roken
Van Rijn staat positief tegenover de e-sigaret in de zin dat hij het een relatief goed alternatief vindt voor sigaretten met tabak. Hij wil echter wel voorkomen dat deze e-sigaret steeds meer door jongeren gaat worden gebruikt, bij wijze van opstapje naar ‘normaal’ roken. Ook is Van Rijn recent begonnen met een campagne om roken rondom zwangerschap te bestrijden.

Bron: Nu.nl, Medisch Contact

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z

Medicijn in ontwikkeling voor effectievere behandeling van mondkanker

Een jonge student uit Canada heeft mogelijk een methode gevonden voor een minder invasieve en een effectievere behandeling van mondkanker.

Ontwikkeling
De student, Dania Alkhani, ontwikkelde binnen het kader van een onderzoek aan de University of Saskatchewan een compound (compound 4) voor de ontwikkeling van een medicijn dat mondkankercellen aanvalt en waarbij geen operatie nodig is. Dit medicijn zou mogelijk tien keer effectiever zijn dan de huidige geneesmiddelen op de markt. Ondanks de effectiviteit, wil de student de benodigde concentratie voor het doden van de kankercellen verlagen. Als dit is gelukt, zal het medicijn uitvoerig worden getest. Het zal daarom nog vele jaren duren voordat het geneesmiddel beschikbaar is voor patiënten.

Bron: Saskatoon

Lees meer over: Actueel, Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z

Mogelijk verbod op junkfood-reclames in Engeland

De British Heart Foundation roept het Britse parlement op om junkfood-reclames na 21.00 uur te verbieden, om kinderen te beschermen tegen het maken van ongezonde keuzes.

Reclames van grote invloed
Volgens een recente enquête zijn bij zo’n 70% van de kinderen tussen de 4 en 16 jaar junk food-reclames van zekere invloed bij de keuze van hun ouders van het kopen van deze producten. 43% van deze ouders gaf aan door hun kinderen te worden aangemoedigd tot de aankoop.

Gebrek aan restricties
Mike Hobday, directeur van de British Heart Foundation, vindt de restricties voor de reclamewereld in het Verenigd Koninkrijk simpelweg zwak. Door het gebrek van regels voor zendtijden van onder andere reclames voor junk food worden dagelijks miljoenen kinderen blootgesteld aan slim uitgedokterde marketing technieken, om hen zo te verleiden tot slechte eetgewoontes. Hobday: “Deze enquête bewijst dat junkfood-reclames een schadelijke invloed hebben op het gedrag van kinderen en de pogingen van ouders om hun kinderen gezond te laten eten.”

Minder kans op hartfalen
Hobday is overtuigd dat het de taak is van de overheid om er alles aan te doen om de vrijheid van bedrijven om kinderen op deze manier ‘uit te buiten’ te verkleinen, en om zo te zorgen dat de huidige jeugd later zo min mogelijk risico heeft op onder andere hartfalen.

Kritiek
Commentaar hierop luidt echter dat ten eerste het onduidelijk wat nou precies wel en niet onder junk food valt. Ten tweede argumenteren verschillende groepen dat een reclameverbod kinderen niet direct dunner maakt en dat dit verbod vele neveneffecten met zich meebrengt.

Petitie
Al met al is het debat dus nog volop gaande. Op de website van de British Heart Foundation is op dit moment nog een junk food petitie te vinden, die getekend kan worden voor het reclameverbod.

Bron:
The Drum

Lees meer over: Actueel, Communicatie, Ondernemen, Thema A-Z

AED’s onbetrouwbaar door slecht onderhoud

Door hoge kosten en onwetendheid worden veel automatische externe defibrillators slecht onderhouden, schrijft het Algemeen Dagblad.

Geen omkijken naar
Veel eigenaren hebben het levensreddende schokapparaat wel in hun pand, maar kijken er nauwelijks naar om. Dat constateren de grootste leveranciers van de reanimatie-apparaten na het uitvoeren van een gratis AED-keuring. Met vrijwel de helft van de apparaten bleek iets mis te zijn. Vaak werkten de elektroden niet meer of waren de batterijen leeg. Terwijl de eigenaar verantwoordelijk is voor onderhoud en vervanging van onderdelen.

Risico
Het risico van slecht onderhoud is dat slachtoffers niet snel genoeg geholpen kunnen worden, omdat men de AED niet aan de praat krijgt. Bijvoorbeeld omdat het kastje in een ruimte hangt waar vochtoverlast is, of de AED wordt opgeborgen in een tas waardoor je niet die indicatielampjes ziet als de accu vervangen moet worden.

Registreren
De Inspectie voor de Gezondheidszorg trok in 2013 al aan de bel, omdat zij diverse meldingen van leveranciers kreeg over falende AED’s. De Inspectie verzocht fabrikanten destijds een brief naar de gebruikers te sturen om aandacht voor preventief onderhoud te vragen. De Hartstichting roept nu eigenaren van AED’s op zich te registreren bij de oproepsystemen HartVeiligWonen of HartslagNu, die gekoppeld zijn aan de 112-meldkamer. Slechts 10.000 van de 60- tot 80.000 AED’s zijn nu geregistreerd.

Bron:
het Algemeen Dagblad

Lees meer over: Actueel, Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z

Nieuwe ANT-directeur: Peter Vlaandere

Peter Vlaandere start met ingang van 1 februari als directeur bij de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT). Hij volgt Rob Maaswinkel op.

Peter Vlaandere (1960) studeerde rechten en heeft een brede achtergrond in uiteenlopende branches, waaronder de bankensector, handel en industrie en de rijksoverheid. Hij heeft diverse (interim)management- en directiefuncties bekleed.
Peter Vlaandere is onder meer bekend met de zorgsector, waar hij bij een van de top 4 zorgverzekeraars op de afdeling zorginkoop heeft gewerkt. De afgelopen twee jaar was Vlaandere adjunct-directeur en directeur ad interim bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF).

Vlaandere: “Het spreekt mij erg aan om samen met het actieve bestuur van de ANT de strategie voor de komende jaren te formuleren. De ANT wil de belangen van haar leden zo goed mogelijk behartigen en daarnaast op efficiënte wijze de ledenservice optimaliseren met een uitgekiend producten- en dienstenpakket. Het jaarlijkse ANT congres is al op 11 & 12 maart en ik zie er naar uit om met de leden persoonlijk kennis te maken en van hen suggesties te ontvangen.”

Lees meer over: Actueel, Carrière, Thema A-Z