AED’s onbetrouwbaar door slecht onderhoud

Door hoge kosten en onwetendheid worden veel automatische externe defibrillators slecht onderhouden, schrijft het Algemeen Dagblad.

Geen omkijken naar
Veel eigenaren hebben het levensreddende schokapparaat wel in hun pand, maar kijken er nauwelijks naar om. Dat constateren de grootste leveranciers van de reanimatie-apparaten na het uitvoeren van een gratis AED-keuring. Met vrijwel de helft van de apparaten bleek iets mis te zijn. Vaak werkten de elektroden niet meer of waren de batterijen leeg. Terwijl de eigenaar verantwoordelijk is voor onderhoud en vervanging van onderdelen.

Risico
Het risico van slecht onderhoud is dat slachtoffers niet snel genoeg geholpen kunnen worden, omdat men de AED niet aan de praat krijgt. Bijvoorbeeld omdat het kastje in een ruimte hangt waar vochtoverlast is, of de AED wordt opgeborgen in een tas waardoor je niet die indicatielampjes ziet als de accu vervangen moet worden.

Registreren
De Inspectie voor de Gezondheidszorg trok in 2013 al aan de bel, omdat zij diverse meldingen van leveranciers kreeg over falende AED’s. De Inspectie verzocht fabrikanten destijds een brief naar de gebruikers te sturen om aandacht voor preventief onderhoud te vragen. De Hartstichting roept nu eigenaren van AED’s op zich te registreren bij de oproepsystemen HartVeiligWonen of HartslagNu, die gekoppeld zijn aan de 112-meldkamer. Slechts 10.000 van de 60- tot 80.000 AED’s zijn nu geregistreerd.

Bron:
het Algemeen Dagblad

Lees meer over: Actueel, Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z