20 maart – Wereld Mondgezondheidsdag 2024

Ieder jaar organiseert de FDI World Dental Federation de Wereld Mondgezondheidsdag: een dag om mensen te herinneren aan het belang van goede mondverzorging. Het thema van de World Oral Health Day 2024 is ‘A happy mouth is… A happy body’.

De campagne gaat over de invloed van gezondheid van je mond op de rest van je lichaam.

Waarom een dag voor de mondgezondheid?

Maar liefst 90% van de wereldbevolking krijgt op een gegeven moment in het leven te maken met een vorm van een gebitsaandoening. In veel gevallen zijn deze aandoeningen echter goed te voorkomen of te behandelen door een goede dagelijkse mondverzorging. Om mensen hiervan bewust te maken wordt jaarlijks de World Oral Health Day (WOHD) georganiseerd.

Wereld Mondgezondheidsdag in Nederland

In Nederland grijpt de KNMT de Wereld Mondgezondheidsdag aan om adviezen te delen voor een gezonde mond, en dan in het bijzonder voor de allerkleinsten. Nog te vaak komen zij niet in aanraking met de tandarts. Daarom geven tandartsen, consultatiebureaus en de kinderopvang aan jonge ouders de belangrijkste tips om goed voor de mond van hun kind te zorgen en laten we weten dat bezoek aan de tandarts voor kinderen tot 18 jaar in de basisverzekering zit. De KNMT heeft een aantal uitingen (poster, tekst voor e-mailnieuwsbrieven e.d.) gemaakt die speciaal inspelen op mensen met lagere gezondheidsvaardigheden, omdat informatie hen soms moeilijk bereikt.

Week van de Mondhygiënist met start publiekscampagne

De beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten organiseert van maandag 18 tot en met zondag 24 maart de Week van de Mondhygiënist Tijdens deze week start NVM-mondhygiënisten een online publiekscampagne die zich specifiek richt op ouders met kinderen tot 12 jaar. Daarnaast is er voor kinderen een online game ontwikkeld om het belang van preventieve mondzorg te benadrukken.

Bron:
World Oral Healthday.org
nvmmondhygiënisten.nl
KNMT.nl

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z