20 maart – Wereld Mondgezondheidsdag 2019

Ieder jaar organiseert de FDI World Dental Federation de Wereld Mondgezondheidsdag: een dag om mensen te herinneren aan het belang van goede mondverzorging. Het thema van de World Oral Health Day 2019 is ‘Zeg Ahh, maak werk van mondgezondheid’.

Waarom een dag voor de mondgezondheid?

Maar liefst 90% van de wereldbevolking krijgt op een gegeven moment in het leven te maken met een vorm van een gebitsaandoening. In veel gevallen zijn deze aandoeningen echter goed te voorkomen of te behandelen door een goede dagelijkse mondverzorging. Om mensen hiervan bewust te maken wordt jaarlijks de World Oral Health Day (WOHD) georganiseerd.

Wereld Mondgezondheidsdag in Nederland

Wachtkamerposters

De Wereld Gezondheidsdag vindt elk jaar plaats op 20 maart. In Nederland maakt de KNMT gebruikt van deze dag om aandacht te vragen voor een goede mond- en algemene gezondheid. Dit doen zij onder andere door de patiëntenwebsite. Daarnaast kunnen tandartspraktijken inhaken op de dag door middel van een speciale wachtkamerposter.

Week van de Mondhygiënist

De beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten organiseert van maandag 18 tot en met zondag 24 maart de zevende editie van de Week van de Mondhygiënist plaats. De beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten en de aangesloten mondhygiënisten organiseren activiteiten in het gehele land op verschillende locaties en geven voorlichting over mondgezondheid en het belang van de mondhygiënist.

Doe mee met de bamboe tandenborstel challenge: shooting a selfie with attitude

Dr. Yvonne Buunk-Werkhoven, gepromoveerd sociaal psycholoog en mondhygiënist, ontwikkelde – in samenwerking met dental INFO – de challenge: Shooting a selfie with attitude. In deze challenge worden mensen uitnodigd om een selfie te maken met een bamboe tandenborstel en deze foto op Wereld Mondgezondheidsdag te plaatsen op de Facebookpagina van dental INFO (als reactie onder dit bericht). Of mail je foto naar info@dentalinfo.nl.  
Wij plaatsen ‘m dan op onze Facebookpagina. Lees meer over deze challenge en doe mee!

Promotiefilmpje voor bekendheid mondhygiënist

In 2018 stond Stichting Goed Gebekt met een stand op de Huishoudbeurs. Naast het scoren van DPSI’s namen zij ook een enquête af. Hieruit bleek dat 77,6% van de mensen niet weet dat de mondhygiënist vrij toegankelijk is. Een schrikbarend hoog cijfer. Stichting Goed Gebekt heeft daarom het initiatief genomen om de mondhygiënist bij het grote publiek onder de aandacht te brengen met een promotiefilmpje.

Bron:
World Oral Healthday.org
NVM-Mondhygiënisten.nl
KNMT.nl

Lees meer over: Actueel, Thema A-Z