Laden agenda

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Functionele opbouw van het gebit bij ernstige slijtage en tandboogonderbrekingen, 14 jan

14 januari 2022

Gegevens

Datum:
14 januari 2022
Evenement Categorie:
Website:
https://paot.nl/courses/view/4241

Organisator

PAOT

Locatie

Radboudumc Nijmegen
Geert Grooteplein Zuid 10
Nijmegen, Gelderland 6525 GA Nederland
+ Google Maps
 

Velen van ons zullen het herkennen: de behandeling van gebitsslijtage wordt gecompliceerd als niet alleen alle aanwezige gebitselementen moeten worden opgebouwd maar ook ontbrekende elementen moeten worden vervangen. We denken dan al gauw aan uitgebreide behandelplannen met indirecte voorzieningen om de gebitsproblemen aan te pakken. Onverlet de financiële consequenties, kennen dergelijke plannen technisch lastige en uitdagende procedures voor in de praktijk, die toch ook risico’s voor de individuele gebitselementen en de dentitie met zich meebrengen.

Als zich een patiënt aandient met tandboogonderbrekingen en een gesleten dentitie, dan is een tijdelijke of semi-permanente opbouw van het gebit een goed middel om te evalueren hoe de patiënt de nieuwe situatie ervaart. De tijdelijke opbouw moet voldoende sterk zijn om de gebitsfuncties te ondersteunen, voldoende flexibiliteit bieden om aan te kunnen passen als de patiënt dat wenst en tegelijkertijd zo weinig ingrijpend zijn dat keuzes in het traject met uitgebreide indirecte voorzieningen in een later stadium mogelijk zijn.

In deze cursus verkennen we de mogelijkheden om een gebit met ernstige gebitslijtage en mutilaties zoals onderbroken of verkorte tandbogen op te bouwen als eerste stap om gebitsfuncties en stabiliteit terug te brengen. Het eerste dagdeel wordt besteed aan concepten van gebitsopbouw en overwegingen bij de te maken restauratieve keuzen. De nadruk zal liggen op de combinatie van directe adhesieve technieken om elementen op te bouwen en niet-complexe indirecte voorzieningen om occlusale eenheden terug te brengen. 3D CAD-CAM technieken met enkelvoudige restauratieontwerpen en –materialen zullen niet ontbreken. Het middagprogramma bestaat uit het zelf maken van en discussiëren over behandelplannen en er is gelegenheid om preklinisch te oefenen met het opbouwen van elementen met composiet, het prepareren voor adhesieve indirecte restauraties, digitaal werken en andere relevante en interessante restauratieve procedures.

Leerdoelen:

– kennis opdoen van concepten van functionele gebitsopbouw en
behandelplanning bij ernstige gebitsslijtage en ontbrekende gebitselementen
– preklinisch oefenen met de gepresenteerde technieken en idee-uitwisseling over
behandelplanning

Meer informatie en inschrijven Functionele opbouw van het gebit bij ernstige slijtage en tandboogonderbrekingen