Laden agenda

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Mini Symposium voor tandartsen, mondhygienisten en assisterenden

14 juni 2019

Gegevens

Datum:
14 juni 2019
Evenement Categorieën:
, ,
Website:
https://www.paotumcn.nl/courses/view/3051

Locatie

Radboudumc Nijmegen
Geert Grooteplein Zuid 10
Nijmegen, Gelderland 6525 GA Nederland
+ Google Maps
 

Programma

13.30 – 14.00 uur             Ontvangst met koffie

14.00 – 14.45 uur             Van behandelkaart naar patiëntendossier
Wil van der Sanden

Het (digitale) patiëntdossier vormt de basis van goede zorg. Dit is in lijn met het uitgangspunt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hanteert bij haar beoordeling:  wat niet is opgenomen in het dossier, is ook niet uitgevoerd. De KNMT-richtlijn Patiëntendossier is een actuele weergave van de eisen die aan een modern dossier worden gesteld. Hoe goed voldoet uw dossier aan deze eisen? Deze richtlijn schept geen nieuwe verplichtingen voor de tandarts. Feitelijk zijn alle verplichtingen die een tandarts al had op basis van wetten, van andere richtlijnen die iets bevatten over het dossier of van jurisprudentie overzichtelijk op een rij gezet.  In deze presentatie worden deze alle toegelicht aan de hand van voorbeelden toegelicht.
Een belangrijke functie van een richtlijn is het transparant maken van kwaliteit. Door de richtlijn in de praktijk toe te passen kan de tandarts laten zien dat hij/zij werk maakt van kwaliteitszorg

14.45 – 15.30 uur             Ik wil weten waar ik aan toe ben: over autisme
Henk Algra

Wie wil dat immers niet? We willen allemaal graag weten wat ons te wachten staat. Zeker als het spannend is. Maar bij mensen met autisme komt het allemaal nog een beetje preciezer. Wie is de tandarts? Wanneer moet ik daar naar hoe? Waar moet ik gaan zitten? Hoe lang moet ik in de stoel blijven zitten? Wat gaat zij doen? Wanneer zijn we klaar?
Communicatie met mensen met autisme vraagt om duidelijkheid. Ze willen graag exacte antwoorden. ‘Misschien’ en ‘straks’ zijn voor hen vaagtaal. Wat is straks? 13.43 of 13.45 uur? En de uitspraak dat er mogelijk sprake is van een kleine ontsteking in een punt van het wortelkanaal kan hen totaal in paniek brengen. Je kunt er zomaar dood aan gaan. En die vreemde geur in de behandelkamer? Dat is natuurlijk gif!
Soms merken we autisme nauwelijks op in de behandelpraktijk. Andere patiënten vragen om een zeer specifieke benadering. Ze laten ook vaak problematisch gedrag zien. Wat zijn verklaringen voor dat gedrag en wat is een mogelijke oplossingsrichting?
Voldoende stof om een dag te vullen, maar we doen het in drie kwartier. Een paar aspecten uit de mondzorg rond mensen zonder pasklare antwoorden, maar met als doel dat u uitgedaagd wordt om nieuwsgierig te blijven.

15.30 – 16.00 uur             Pauze

16.00 – 16.45 uur             Lifestyle en voeding
Pieter van Elsas

Kunnen we invloed uitoefenen op onze mondgezondheid door onze voeding?
Wanneer we aan het risico op cariës denken dan ligt het voor de hand om suikerconsumptie te beperken. Voor dat inzicht hoeft u mijn lezing niet bij te wonen. Interessant is het om te gaan begrijpen hoe onze huidige leefstijl en voeding ingrijpt in ons evolutionair ontwikkelde systeem van genezing en reparatie. Hoe onze staat van “Homeostase” – het constant streven naar een toestand van evenwicht- hierdoor wordt bedreigd. Er is veel recente informatie uit verschillende kennisgebieden beschikbaar  die ons hierin beter inzicht kan verschaffen. Hoe dit tot uiting komt in onze mondgezondheid, en dan met name in de parodontale gezondheid zal ik uitgebreid bespreken.
Het volgen van deze lezing zal u helpen bij het begeleiden van patiënten naar gezondheid bevorderend gedrag.

16.45 – 17.00 uur             Afsluiting borrel en certificaat

Meer informatie en inschrijven Mini Symposium voor tandartsen, mondhygienisten en assisterenden