Laden agenda

« Alle Evenementen

TMS-THK-basis: Toezichthoudend medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde basis, 6 mrt

6 maart - 29 april

Organisator

RadSchool

Locatie

deels online, deels in Nijmegen
Geert Grooteplein Zuid 10
Nijmegen,
+ Google Maps
 

Deze cursus volgt u voor een deel online. Een practicum en het (landelijk erkend) examen vinden plaats in het Radboudumc. De cursus wordt meerdere keren per jaar gegeven. Eerste startdatum is 6 maart. Het examen vindt plaats op 29 maart. De tweede startdatum in 2023 is 11 september.

Doelgroepen

De cursus is bedoeld voor tandartsen en mondhygiënisten, die al bekend zijn met de achtergronden en toepassing van röntgenstraling, maar nog niet in bezit zijn van het “stralingsdiploma”. Door deze voorkennis is het mogelijk de cursus in sterk verkorte vorm te geven. Dit vereist wel een behoorlijke hoeveelheid zelfstudie voorafgaand aan de cursus, met name op het gebied van de basisprincipes van röntgenstraling en de nationale regelgeving.

Cursusinhoud

Deze cursus en het afsluitende examen is door de overheid (ANVS) wettelijk erkend en omvat de kerncompetenties voor toezichthoudend medewerker stralingsbescherming (TMS) in de tandheelkunde. Tijdens de cursusdag zal de nadruk liggen op de volgende onderwerpen:

  • Relatie tussen toestelinstelling, beeldkwaliteit en dosis
  • Stralingsrisico’s in de tandartspraktijk
  • Rollen in de stralingsbescherming: tandarts, ondernemer, toezichthouder en deskundige

Zelfstudie

Het is van belang om voorafgaand aan de cursus het zelfstudiemateriaal grondig te bestuderen en een entreetoets te maken. Tijdens de cursusdag zelf is er geen studietijd meer.

Leerdoelen

  • U kunt de technische factoren die de kwaliteit van intraorale röntgenopnamen beïnvloeden benoemen en theoretische verbeteringen bedenken.
  • U kunt de principes van (radiologische) beeldvorming en de interacties van röntgenstraling met materialen en weefsels, alsmede de beschikbare stralingshygiënische maatregelen beschrijven.
  • U bent op de hoogte van de geldende wet- en regelgeving op het gebied van de tandheelkundige radiologie.

Na het volgen van de cursus bent u in staat om:

  • Stralingsbescherming op adequate wijze toe te passen in de eigen praktijk.
  • Te voldoen aan de wettelijke eisen voor toezichthoudend medewerker stralingsbescherming voor tandheelkunde op basisniveau.

Klik hier voor meer informatie over de cursus “TMS-THK-basis: Toezichthoudend medewerker Stralingsbescherming Tandheelkunde basis”