Zes genomineerden voor Nt-GSK-Bachelorscriptie Award 2017

Zes genomineerden voor Nt-GSK-Bachelorscriptie Award 2017

Op 2 mei vindt de uitreiking plaats van Nt-GSK-Bachelorscriptie Award 2017. Voor deze award zijn zes eindscripties genomineerd van bacheloropleidingen tandheelkunde. De Award is een initiatief van het Nederlands tandartsenblad in samenwerking met GSK Consumer Healthcare.

Zes genomineerden
De Nt-GSK-Bachelorscriptie Award is in het leven geroepen om tandartsen kennis te laten nemen van de interessantste scripties van de verschillende tandheelkundige faculteiten. Elke faculteit mag jaarlijks drie scripties inzenden. Dit jaar zijn de volgende zes scripties genomineerd voor de prijs.

Evidence based reiniging en desinfectie van ultrasone apparatuur

Abbergayle Partoredjo en Mustafa Nourozi (Amsterdam) hebben de besmetting van ultrasone apparatuur met mondbacteriën onderzocht. Ze hebben daarbij gekeken naar de binnenkant van de ultrasone apparatuur, omdat holle instrumenten lastig schoon te maken zijn en dit van invloed kan zijn op het desinfectie- en sterilisatieproces. Ook hebben ze bekeken of aan de hand van de bestaande protocollen voor reiniging, desinfectie en sterilisatie de ultrasone instrumenten goed gedesinfecteerd worden. Tijdens de test werd aangetoond dat met de huidige protocollen niet alle bacteriën worden gedood. Hierdoor kunnen orale bacteriën van patiënt op patiënt worden overgebracht. Nieuw onderzoek kan leiden tot betere protocollen. Tot die tijd kan het instrumentarium het beste handmatig gereinigd worden, eventueel aangevuld met sterilisatie.

Radiografische interpretatie van parodontale problematiek door studenten tandheelkunde en mondzorgkunde

Het onderzoek van Robbin van der Wal, Mais al Saadi en Susan Kok (Groningen) werd verricht in het kader van de taakherschikking tussen tandartsen en mondhygiënisten. Uit onderzoeken is gebleken dat tandartsen zich afvragen of mondhygiënisten bekwaam genoeg zijn om bepaalde werkzaamheden uit te voeren. Er zijn echter slechts enkele onderzoeken verricht naar de competenties van mondhygiënisten.

Voor deze bachelorscriptie is onderzocht wat de competenties zijn van mondhygiënisten op het gebied van interpretatie van röntgenbeelden ten behoeve van parodontale diagnostiek in vergelijking met tandartsen. Laatstejaars studenten mondzorgkunde en tandheelkunde kregen tien röntgenopnamen voorgelegd, waarbij geen contextuele informatie werd gegeven. De studenten moesten de foto’s op drie aspecten beoordelen. Deze beoordelingen werden vergeleken met een ‘gouden standaard’, die gemaakt was aan de hand van de beoordeling van dezelfde röntgenbeelden door drie ervaren parodontologen. Uitkomst van het onderzoek was dat er geen verschil was tussen laatstejaars studenten tandheelkunde en mondzorgkunde.

Angry birds: is boosheid gerelateerd aan bruxisme?

Emese van Pinxteren en Eline Veldhuis (Nijmegen) hebben onderzoek verricht naar de relatie tussen bruxisme (het klemmen of knarsen van de tanden) en boosheid. Deelnemers aan het onderzoek hebben vier weken een dagboek bijgehouden en eenmalig een vragenlijst ingevuld. Zij gaven hierbij zelf aan of ze bruxisme hadden. Daarnaast werd een vragenlijst over boosheid ingevuld door bruxisten en niet-bruxisten, waarna de boosheidsscores uit beide groepen met elkaar zijn vergeleken.

De conclusie is dat bruxisten een hogere mate van boosheid vertonen dan niet-bruxisten, waarbij deze boosheid van invloed blijkt te zijn op de mate van bruxisme.

Storytelling in de tandheelkundige voorlichting

Anna-Christina Nassif en Martine van Mourik-Wijnhorst (Amsterdam) hebben onderzocht of storytelling bij kinderen van zes en zeven jaar effect heeft op het tandenpoetsgedrag , ofwel attitude, gedragsintentie en de hoeveelheid tandplaque.

Ze hebben 132 kinderen uit groep 3 en 4 van twee basisscholen onderverdeeld in een testgroep en een controlegroep. Ze kinderen uit de testgroep kregen een sprookje te horen dat was gerelateerd aan tandenpoetsen (storytelling). Alle kinderen kregen een vragenlijst voorgelegd over attitude, gedragsintentie en poetsgedrag en een tandplaquemeting.

Voor de attitude, de gedragsintentie en het poetsgedrag kon geen verschil worden aangetoond tussen groepen met of zonder storytelling. De plaquescores bleken bij de testgroep wel beter te zijn dan bij de controlegroep. De conclusie was daarom dat storytelling wel effectief lijkt te zijn, maar om welke reden is niet duidelijk.

Het effect van elmex erosion protection op tandglazuur

Vadjiha Behbodi en Juliette Simons (Nijmegen) onderzochten het effect van citroenzuur en jus d’orange op tandglazuur. Ze bekeken de invloed van tandenpoetsen hierop en het gebruik van het mondspoelmiddel Elmex® Erosion Protection.

Voor hun onderzoek maakten ze gebruik van glazuursamples. De helft van de samples werd blootgesteld aan citroenzuur en de andere helft aan jus d’orange. Een deel van de samples werd met het mondspoelmiddel behandeld en een deel werd gepoetst met een elektrische tandenborstel. Na vijftien dagen werd voor alle samples het tandzuurverlies gemeten en het gemiddelde weefselverlies berekend. Conclusie was dat het weefselverlies hetzelfde is bij de gepoetste en niet-gepoetste samples. Het mondpoelmiddel werkt wel beschermend tegen het ontstaan van tanderosie. Daarnaast blijkt citroenzuur tot meer weefselverlies te leiden dan jus d’orange. Zes keer per dag blootstelling aan citroenzuur of jus d’orange geeft meer weefselverlies dan bij drie keer per dag.

De stijfheid van humaan dentine, composiet en biodentine

Chris Dekker, Arjan Hofte en Martijn Koole (Groningen) hebben onderzocht of de stijfheid van humaan dentine, composiet en Biodentine™ vergelijkbaar zijn.

Bij de behandeling van cariës wordt zowel het verloren dentine als het verloren glazuur door composiet vervangen. Dentine en glazuur hebben echter andere materiaaleigenschappen. Een meer natuurlijke situatie zou zijn om de dentine te vervangen door een materiaal dat daar op lijkt en de glazuur door composiet. Het nieuwe materiaal Biodentine™ zou op natuurlijke dentine lijken. In dit onderzoek is één van de eigenschappen van Biodentine™ vergeleken met die van natuurlijke dentine en die van composiet, namelijk de stijfheid.

De conclusie was dat de stijfheid van Biodentine™ en composiet significant overeenkomen. Biodentine™ lijkt qua stijfheid echter niet meer op humaan dentine dan composiet.

Bron:
GSK Consumer Healthcare

Lees meer over: Kennis, Onderzoek, Scholing