Duurzame mondzorg: hoe kun je je bedrijfspand verduurzamen?

Duurzame mondzorg hoe kun je je bedrijfspand verduurzamen

Veel mondzorgpraktijken willen wel graag duurzamer worden, maar weten niet precies hoe ze dit kunnen realiseren. Grote winst is vaak te halen uit het verduurzamen van het bedrijfspand. Dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot, lagere energiekosten én vaak ook nog voor een beter energielabel.

Duurzaam ondernemen

Bij duurzaam ondernemen draait het om de balans tussen de drie p’s: people, planet en profit. Dit betekent dat je in je bedrijfsvoering rekening houdt met de effecten op de werknemers, het milieu en de maatschappij. Het is een onderdeel van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Als je je mondzorgpraktijk wilt verduurzamen moet je beseffen dat elke bijdrage ertoe doet. Maak een plan en zet het binnen je team op de agenda. Bespreek wat je samen kunt doen, met welke ‘quick wins’ je stappen gaat zetten, ook kleine beetjes helpen. Het gaat om de juiste mindset. Duurzaamheid moet uitgangspunt worden van ons handelen en is eigenlijk een continu proces.

Een eerste stap die veel oplevert kan het verduurzamen van het bedrijfspand zijn. Hoe duurzaam een pand al is, blijkt uit het energielabel.

Energielabel bedrijfspand

Hoeveel fossiele energie een gebouw verbruikt, kan worden aangegeven met een energielabel. Het verbruik wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter per jaar (kWh/m² per jaar). Hoe minder fossiele energie een gebouw gebruikt, hoe beter het energielabel. Een energielabel kan alleen worden afgegeven door een vakbekwaam energieadviseur die aangesloten is bij een Certificerende Instelling. Op basis van een aantal kenmerken van het gebouw maakt hij een energieprestatieberekening, waaruit de energieprestatie-indicator (labelklasse) volgt, die is aangegeven met een letter. A+++++ is het beste energielabel dat je kunt krijgen, G het slechtste.

Wanneer energielabel verplicht?

Of een energielabel verplicht is, hangt van de omvang van de mondzorgpraktijk af. Bij een mondzorgpraktijk die groter is dan 250 m2 moet je een energielabel hebben. Het maakt daarbij niet uit of de praktijk eigendom is of dat je een ruimte huurt in bijvoorbeeld een gezondheidscentrum.

Voor kantoren geldt dat een gebouw groter dan 100 m2 vanaf 2023 minimaal energielabel C moet hebben. Voor mondzorgpraktijken en gezondheidscentra geldt deze verplichting nog niet. Toch kun je beter wel rekening houden met de verplichting van energielabel C per 1 januari 2023 als je een overname, koop of verbouw van een praktijkpand overweegt. Als je financiering voor een pand aanvraagt, zal de bank ook vragen naar het energielabel en je plan van aanpak om het pand te verduurzamen. Een gunstiger energielabel kan je mogelijk financieel voordeel opleveren.

Energielabel verbeteren

Welk energielabel een gebouw krijgt, hangt af van de isolatie, de aanwezige installaties en de compactheid van het gebouw.

Een beter energielabel kun je krijgen door het pand te verduurzamen. Dit kun je doen door het nemen van allerhande maatregelen, zoals:

  • het overstappen naar hernieuwbare energie door het installeren van zonnepanelen, een zonneboiler en/of een warmtepomp;
  • het (beter) isoleren van het pand, bijvoorbeeld door dak-, vloer- of spouwmuurisolatie of het plaatsen van hoogrendementsbeglazing;
  • het vervangen van de bestaande verlichting door LED-verlichting.

Win hiervoor advies in van een deskundige die je kan adviseren wat voor dit specifieke pand de beste maatregelen zijn en welke subsidiemogelijkheden er zijn.

Energie besparen

Een belangrijk aspect bij verduurzamen is het besparen op energie. Dat doe je niet alleen door je bedrijfspand te verduurzamen, maar ook door zo efficiënt mogelijk om te gaan met energie, apparaten en bedrijfsruimte. Een niet-gebruikte bedrijfsruimte kost onnodige energie. Denk ook aan de airco, dat is vaak de grootste energieverbruiker. Bij de aanschaf van alle producten moet de levensduur en energiezuinigheid meespelen.

Nieuwbouw

Als je besluit om een bedrijfspand nieuw te bouwen, moet je in iedere fase rekening houden met duurzaamheid. In de ontwerp- en bouwfase gaat het bijvoorbeeld om de keuze van de locatie, de materialen en de aannemer. Hoe krijg je een bedrijfspand met een lange levensduur en zo min mogelijk onderhoud? Bedenk hoe je het pand gaat gebruiken en welke materialen je daarbij nodig hebt. Hoe ga je alles organiseren van patiëntenbehandeling tot inzet van je medewerkers? Denk voordat je gaat bouwen al aan de sloopfase. Kan het gebouw gemakkelijk een ander doel krijgen en kunnen bij sloop de bouwmaterialen hergebruikt worden?

Circulair denken

Echt duurzaam denken is ook circulair denken. Het gaat om het hele proces van cadle to grave. Als je bijvoorbeeld besluit om je eigen energie op te wekken met zonnepanelen, ben je niet per se duurzaam bezig. Je bespaart dan wel op energie en daarmee op CO2-uitstoot, maar maakt wel gebruik van kostbare grondstoffen. De huidige panelen zijn niet te hergebruiken of te recyclen. Groene energie inkopen kan dan duurzamer zijn dan zelf energie opwekken.

M.m.v. Thera Evers en Michiel Lieshout.

Thera Evers is samen met Arjan Wijnands en Nancy Jonkman-Koenis Sectorspecialist Medisch bij ABN AMRO Bank. Zij adviseren en begeleiden tandartsen en orthodontisten bij diverse ondernemersvraagstukken. ABN AMRO heeft een duurzame investeringsstool die inzicht geeft in het huidige energielabel en de verbetermogelijkheden voor een bedrijfspand. Ook kan ABN AMRO adviseren bij het aanvragen van subsidies voor het verduurzamen van een bedrijfspand.

Michiel Lieshout is restauratief tandarts (NVVRT geaccrediteerd) bij Tandartsenpraktijk Lansingerland (Berkel en Rodenrijs) en bezig om de verduurzaming van de mondzorg op de kaart te zetten door partijen te enthousiasmeren en kennis over te dragen.

 

 

Lees meer over: Duurzaamheid, Ondernemen