Hoe financier je je eigen mondzorgpraktijk?

Wil je een mondzorgpraktijk starten, uitbreiden of overnemen? Dan komt er een heleboel op je af. Een van de belangrijkste dingen die je moet doen, is de financiering regelen. Lees hier wat de mogelijkheden zijn om aan geld te komen.

Toename mondzorg

Het is een goed moment om een mondzorgpraktijk te starten, uit te breiden of over te nemen. Volgens de Rabobank neemt de vraag naar mondzorg in Nederland toe en zijn patiënten bereid meer geld hieraan uit te geven. De verwachting is dat de omzet van mondhygiënisten in 2020 met 2 tot 4% zal toenemen.

Ondernemingsplan

Als je een onderneming wilt starten of uitbreiden, dan zijn er natuurlijk heel veel dingen die je moet regelen. Met een vaag plan kun je niets; het is dus zaak alles goed op een rijtje te zetten. Het beste kun je dat doen in een ondernemingsplan. Hierin schrijf je onder meer op wat je precies gaat doen, wat de toegevoegde waarde is van je praktijk, hoe je aan klanten komt, wat je aan inkomsten binnenkrijgt en wat je moet investeren. Op internet is meer informatie over ondernemingsplannen te vinden, bijvoorbeeld op ikgastarten.nl of bij de Kamer van koophandel.
Als je de eerste versie van je ondernemingsplan klaar hebt, weet je ongeveer wat je aan geld nodig hebt. In dit stadium zullen je cijfers nog niet heel precies zijn, omdat je bijvoorbeeld nog niet weet hoeveel je exact kwijt bent aan de huur van een pand of je verzekeringen.

Lenen bij een bank

Met je ondernemingsplan kun je naar een bank stappen om te praten over financiering van je onderneming. Een bank zal over het algemeen niet alleen je plan van belang vinden, maar ook hoe jij als persoon bent. Er zal een inschatting gemaakt worden van je capaciteiten en of je het in je hebt om een geslaagd ondernemer te worden. Ben je al ondernemer in deze branche, dan is het goed om je jaarcijfers van de afgelopen drie jaar te laten zien. Als hieruit blijkt dat je onderneming een succes is, dan is dat uiteraard van positieve invloed. De bank zal ook kijken naar je opleiding en je ervaring. Je zult aan moeten geven welke activiteiten je gaat ontwikkelen en wat je verwachtingen zijn voor de opzet van je praktijk in de komende vijf jaar.

Financiële onderbouwing

Bij je ondernemingsplan wordt vooral gekeken naar de financiële onderbouwing. Hoe ziet je marktanalyse eruit, ben je realistisch over de concurrentie en je omzet, wil je samenwerkingen aangaan, enzovoort. Een bank is er vooral in geïnteresseerd of je onderneming voldoende winst kan maken om de aflossing en de rente terug te betalen.
Op basis van alle gegevens zal de bank een taakstellende begroting maken. Hierin wordt aangegeven hoe groot je omzet minimaal moet zijn om aan je verplichtingen (inclusief je privé-uitgaven) te kunnen voldoen. Deze taakstellende begroting wordt vervolgens vergeleken met de begroting die je zelf gemaakt hebt.

Met eigen geld investeren

Als je eigen geld hebt, dan is het goedkoper om dat in je eigen onderneming te steken dan om het benodigde geld te lenen bij een bank. Je kunt ook je investering gedeeltelijk met eigen geld financieren. In het ideale geval financier je minimaal 20% van je investering met je eigen vermogen. Dit geld kun je bijvoorbeeld gebruiken om een verbouwing te financieren of een pand, een auto of apparatuur aan te kopen. Wat je nog te kort komt, kun je financieren door geld van de bank te lenen of te leasen. Op de lange termijn is lenen goedkoper door eigen inbreng en doordat de activa na afbetaling van de lening eigendom worden.

Leasen

Op korte termijn is het vaak goedkoper om te leasen. Afhankelijk van de gekozen lease-vorm kan leasen tot eigendom leiden. Het voordeel van leasen is dat het maandtermijn kan worden afgestemd op de cashflow. 100% financiering (inclusief de voorfinanciering van de btw) is hierbij mogelijk, ook voor starters. Daarnaast is ook tweedehands leasen mogelijk, wat goedkoper en duurzamer is.

Borgstelling MKB-kredieten

Als je geen lening bij een bank kunt krijgen, omdat je te weinig onderpand hebt (zoals gebouwen of machines), dan kun je misschien gebruik maken van de Borgstellingsregeling voor het midden- en kleinbedrijf (BMKB). De overheid staat dan garant voor een deel van de lening, waardoor een bank minder risico loopt. Je kunt dan een groter bedrag bij de bank lenen dan dat je op basis van je onderpand zou krijgen. Je rente wordt hiermee lager en de looptijd langer.
Er zijn wel wat voorwaarden aan de BMKB verbonden. De lening moet minimaal 25.000 en mag maximaal 1,5 miljoen euro bedragen. Als de lening bedoeld is voor de financiering van een pand, dan moet minstens de helft als werkruimte gebruikt worden. De looptijd van de borgstelling is maximaal zes jaar en als de lening gebruikt wordt om een pand te financieren maximaal twaalf jaar. Voor startende ondernemers zijn er nog aanvullende mogelijkheden binnen de BMKB.
Als je gebruik maakt van deze regeling moet je wel eenmalig provisie betalen. Deze bedraagt 3,9 tot 5,85%. Meer informatie over de BMKB is te vinden op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Bron:
Door Marleen Jansen, sectorspecialist gezondheidszorg bij de Rabobank

Lees meer over: Financieel, Ondernemen