Wijziging in btw-vrijstelling (para)medische beroepen

In de btw-wetgeving is een vrijstelling opgenomen voor medische diensten. Recent is een wetsvoorstel bekendgemaakt dat de toepassing van deze vrijstelling zal beperken. Dit heeft gevolgen voor diverse medische beroepsgroepen. Dit schrijft Deloitte

Aanpassing medische btw-vrijstelling per 1 januari 2013
De voorgestelde wetgeving beperkt met ingang van 1 januari 2013 de btw-vrijstelling tot de diensten op het vlak van de gezondheidskundige verzorging van de mens door beoefenaren van een medisch of paramedisch beroep die een op dit beroep gerichte opleiding hebben voltooid waarvoor regels zijn gesteld bij de Wet BIG, voor zover deze diensten tot het gebied van deskundigheid van dit beroep horen en onderdeel vormen van de bedoelde opleiding.

De overheid wil hiermee voorkomen dat, buiten de waarborgen van de Wet BIG, een tweede toetsingskader ontstaat voor wat betreft de kwaliteit van zorg. Een eerder aangekondigd register voor niet-BIG-geregistreerden die ook de vrijstelling kunnen toepassen, is hiermee van de baan.

Praktische gevolgen
Voor artsen betekent deze wijziging een fiscaal onderscheid tussen reguliere en alternatieve behandelingen. Voor reguliere behandelingen (die zij verrichten als BIG-er) kunnen zij de btw-vrijstelling (blijven) toepassen, mits deze zijn verricht met het oog op de gezondheidskundige verzorging van de mens. Alternatieve behandelingen zullen vanaf 1 januari 2013 btw-belast zijn.

Enkele momenteel btw-vrijgestelde diensten van beroepsbeoefenaren in de zin van de Wet BIG zijn vanaf 1 januari 2013 btw-belast, omdat de opleidingseisen niet vastliggen in het bepaalde bij of krachtens de Wet BIG. Het gaat hierbij om BIG-beroepsbeoefenaren zoals de zogenoemde CAM-artsen of fysiotherapeuten die complementaire diensten verrichten, bijvoorbeeld acupunctuur of osteopathie. Ook eindigt de toepassing van de vrijstelling voor pedagogen, osteopaten, acupuncturisten en chiropractoren.

De vrijstelling voor psychologische diensten wordt beperkt tot alleen door GZ-psychologen geleverde diensten. De kinder- en jeugdpsycholoog (inclusief specialist), de psycholoog arbeid en gezondheid en de orthopedagoog-generalist (en specialist) zijn weliswaar niet BIG-geregistreerd, maar volgens het akkoord wel gelijkwaardig aan de BIG-geregistreerde dienstverleners zodat zij de vrijstelling kunnen blijven toepassen.

Bron:
Deloitte
Wetsvoorstel Wet uitwerking fiscale maatregelen Begrotingsakkoord 2013

Lees meer over: Financieel, Ondernemen, Wet- en regelgeving