Oppassen voor corona-oplichters

Terwijl velen momenteel bezorgd zijn om hun gezondheid en reikhalzend uitkijken naar het einde van deze crisis, doen anderen de zaken van hun leven. De onzekerheid onder de bevolking is ideaal voor nepwinkels, phishing-e-mails en andere oplichters.

Tekort zorgt voor malafide aanbod

De sector die zich momenteel het beste voor bedriegen leent is natuurlijk die van de beschermingsmaterialen. Er is overal ter wereld een schreeuwend tekort aan mondkapjes en dergelijken. Daarom kunnen nepbedrijven veel geld verdienen door slechte kwaliteit of zelfs lucht te verkopen.

Ineffectieve ademhalingsmaskers

Onlangs nog heeft Europol aanbieders van ineffectieve ademhalingstoestellen ontmaskerd. Volgens rapporten van Spiegel online werden deze geproduceerd in Brazilië en aangeboden bij klinieken en overheidsinstanties in heel Europa. Deze maskers zijn gelukkig op veel plaatsen al in beslag genomen, maar wanneer er partijen onderdoor glippen kan dit voor levensgevaarlijke situaties zorgen.

Online nepwinkels

Verder zijn er talloze onlineadvertenties met speciale aanbiedingen en nepwinkels voor mondkapjes. Je moet dan verplicht vooruitbetalen maar ontvangt nooit de aangekochte producten. Dure aanbiedingen op twijfelachtige websites zijn dan nog de meest onschuldige varianten die je makkelijk als rip-off kan herkennen. Ook nepbloedonderzoeken die zouden moeten vaststellen of COVID-19 aanwezig is zijn een populair fraudemiddel.

Ook Europese producenten

Het zijn niet alleen producenten uit verre landen die de regels aan hun laars lappen. Een paar dagen geleden bleek een handdesinfectans van Duitse productie die werd verkocht in het Ruhrgebied niet effectief. Een apotheker ontdekte uit een laboratoriumanalyse dat het alcoholgehalte te laag was om iets te kunnen doen tegen virussen. Er zouden enkele duizenden flessen van in omloop en er is inmiddels aangifte gedaan van fraude, meldde de WDR.

Phishing

Tenslotte gaan de klassieke oplichters zich ook met corona bezighouden. Hieronder vallen bijvoorbeeld phishing-e-mails die zich voordoen als banken en de inloggegevens van gebruikers willen achterhalen. Ook oproepen van zogenaamde Microsoft-servicemedewerkers of huisbezoeken van fraudeurs die zich voordoen als gezondheidsfunctionarissen zijn dingen waar je goed voor op moet passen, helemaal in deze tijden.
Bron:
ZWP online

Lees meer over: Corona, Thema A-Z